Събития Първата околосветска обиколка с електрически мотоциклет стартира на 14 август и ще премине през София и Стара Загора

Първата околосветска обиколка с електрически мотоциклет стартира на 14 август и ще премине през София и Стара Загора

Понеделник, 15 август 2016 г., 13:32
Размер на буквите
Пресконференция Олег Стоилов Ваня Беновска Младен ЦветковУникален електрически мотоциклет, върхово техническо постижение, ще демонстрират в Стара Загора. Проявата е част от Първата околосветска обиколка с такъв мотоциклет, която стартира на 14 август и ще премине през София и Стара Загора. Информацията за световното турне може да се следи на сайта му www.storm-eindhoven.com.
„Това е върхово техническо постижение, бъдещето на двуколесните транспортни средства”, коментира Олег Стоилов, председател на Търговско-промишлена палата Стара Загора, съорганизатор на проявата. Град Стара Загора е избран за един от двата български града, в които ще бъде представен проектът, поради приноса на община Стара Загора, неправителствените организации  и старозагорския бизнес  за интелигентното използване на енергията, за прилагането на възобновяеми енергийни източници и за популяризиране на екологичния транспорт насочени към екологично и устойчиво развитие.
След 2 години на подготовка, 23 студенти от Eindhoven University of Technology - Холандия (Nо 1 технологичен университет в Холандия), започват най-голямото предизвикателство на живота си- за 80 дни те ще изминат  26 000 км около света на самостоятелно разработен електрически мотоциклет Storm Wave. Разработката е подкрепена от множество водещи фирми във всички браншове и представлява върхово постижение на науката и техниката.  Параметрите на мотоциклета са: Мощност 35 KW, 380 км пробег с едно зареждане, 24 сменяеми батерии, ускорение от 0 до 100 km/h за 5 сек, тегло с батерии/без батерии 378/240 кг.
„Изключително екологични и ефективни са този вид мотоциклети. Иновативното са батериите, те се модулни, сменяеми и се зареждат от контакт за 7 минути”,  обясни Ваня Беновска, директор на  Регионалния офис за Югоизточна Европа на Световния алианс за децентрализирана енергетика. По думите и проектът на студентите се подкрепя от много сериозни фирми и публични фигури. Информацията за турнето се следи онлайн на сайта му.
„Много хубва мотоциклет са разработили. Това, че е безшумен е добре, особено за по-дълги пътища, защото при повече шум, умората е по-голяма”, коментира Младен Цветков от  рокерски клуб „Фри уинд райдър“ Стара Загора, който също се присъедини към подкрепата на събитието.
Седем автомобила със студенти придружават електрическия мотоциклет. Студентите се сменят при управлението му.  Групата трябва да пристигне в София на 17 август в 17 часа в София.  На следващия ден са демонстрациите в София и Стара Загора.
Национален  координатор на проекта е Регионалният офис за Югоизточна Европа на Световния алианс за децентрализирана енергетика в партньорство с Холандското посолство и Търговско-промишлена палата - Стара Загора. Инициативата в София е подкрепена и от община София и София Тех Парк, където ще бъде демонстрацията.
В Стара Загора домакин е Общината, а проявата се организира с подкрепата на Регионален Академичен Център Стара Загора,  Тракийски университет и Граждански клуб ЛИПА. Церемонията в София по представяне на проекта и участниците в околосветската обиколка с електромотоциклет ще се проведе на 18 август от 9 ч в София Тех Парк. Повече информация за софийското събитие – на фейсбук страницата му: https://www.facebook.com/events/1782578231965962/
Посрещането в Стара Загора на електрическия мотоциклет и съпровождащите го 7 автомобила с холандските студенти ще се проведе на 18 август от 14 часа на специална сцена пред сградата на Общината,  където ще бъдат представен проектът и  ще бъде демонстриран електрическия мотоциклет.
„Уникалното тук е, че ескорт от електроскутери на старозагорската община ще чака процесията още на разклона от автомагистрала „Тракия” и ще я съпроводи до сцената”, обясни Олег Стоилов. Според него това е едно от малкото позитивни  и обединителни събития в този разединен свят. Той призова старозагорци да дойдат на площада и да видят уникалния мотоциклет.
Повече  информация за старозагорското събитие можете да намерите на фейсбук страницата му: https://goo.gl/PjdnBN
След това студентите ще отпътуват за Турция.
Видео кадри от старта на световното турне и посрещането  му в Мюнхен можете да видите на:

https://twitter.com/hashtag/STORM80Days?src=hash

http://follow.storm-eindhoven.com/

https://www.youtube.com/watch?v=GC4lM2xgdQQ&feature=youtu.be

https://www.storm-eindhoven.com/World_Tour_2016/schedule/day-3-august-17-2016
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |