Събития Иван Искров: Три мита за икономиката ни

Иван Искров: Три мита за икономиката ни

Понеделник, 25 януари 2010 г., 23:38
Размер на буквите

Управителят на централната банка Иван Искров очерта три мита за икономиката ни, които битуват у чуждите инвеститори. Първият е свързан с дефицита по текущата сметка и с факта, че в условията на криза валутните резерви на БНБ ще се стопят и бордът нямало да издържи. Тези опасения не се потвърдиха, резервите на банката са същите - за 2009 г. те са 12.9 млрд. лв., а през 2008 г. са били 12.7 млрд. лв.

Вторият мит е, нефиксираният валутен курс не позволява на страната ни да се адаптира и така ние не сме конкурентоспособни. Данните показват, че износът ни и БВП не са по-лоши от тези на страните с плаващи валутни курсове. Дори обратното, фиксираният курс дава стабилност на чуждите инвеститори.

А третият е, че ще има лавина от лоши кредити, недостиг на ликвидност, а чуждите банки ще се изтеглят от България. Факт е, че печалбата на банковата система пада двойно, но трезорите са с положителен финансов резултат. Банките майки не само че не са се оттеглили от пазара ни, но и са се ангажирали пред БНБ да развиват поделенията си.
Излизането ни от кризата ще си проличи най-вече от експортно ориентираните отрасли, каза още Искров. Той допълни, че в някои сектори като добивната и ' преработващата промишленост вече се наблюдава ръст. Излизането на Европа от кризата щяло да издърпа и нас. Има обаче и проблеми, които сами сме си навлекли на главата - безумните инвестиции в строителството, каза още централният банкер. По думите му трябва да сме готови да си платим цената
за това презастрояване, пише вестник Пари.
Искров отново напомни, че България е една от малкото страни в света, където не е имало банкова криза. Той уточни, че у нас няма криза и на публичните финанси.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |