Събития Фолклорен празник сътвориха участниците в Третата среща на българските състави в чужбина в Стара Загора

Фолклорен празник сътвориха участниците в Третата среща на българските състави в чужбина в Стара Загора

Понеделник, 08 август 2016 г., 07:29
Размер на буквите
1Трета среща 1Фолклорен празник за старозагорци сътвориха участниците в тазгодишното издание на фолклорната среща на български състави от чужбина Верея и приятели в Стара Загора. На сцената в новия парк, своето майсторство показаха над 50 участници от САЩ, Испания, Дубай, Великобритания, Германия и България. За Община Стара Загора е чест и радост, че може да даде простор, място, логистика, сцена и всичко, което е необходимо, за да могат всички българи, които са по различните краища на света да си дават среща тук, каза зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова по време на официалното откриване. За трета поредна година подкрепяме и поддържаме съвместно с Държавната агенция за българите в чужбина, тази прекрасна инициатива. Тя е важна, защото всички ние имаме контакти с наши близки, които живеят извън границите на България, и знаем колко много им липсва общуването, речта, традициите и фолклорът. Искаме това събитие да се превърне в мащабна традиция и да прерасне и в обучение за най-малките българи, защото трябва да се грижим за нашите корени, да възпитаваме децата си в българщина. Нека бъдем здрави, нека да дадем възможност това събитие да радва жителите и гостите на Стара Загора и в следващите години, допълни Сотирова.

Началото на третото издание на родолюбивата инициатива под мотото Верея и приятели бе дадено с празничен концерт, дефиле на участниците и забавления за най-малките в новоизградения парк в квартал Казански.

Форумът продължи с лектория, чиято цел бе да запознае присъстващите с музикално-танцовите характеристики на отделните фолклорни области в България. Тя бе водена от Даниела Найберг, Гергана Панова и Константин Маринов и се проведе в общинската спортна зала Иван Вазов.

И в двата дни на форума имаше специална програма за децата.

Срещата на българските състави от чужбина завърши с грандиозен концерт.  На сцената излязоха Валя Балканска, Петър Янев, танцова група Пловдивъ, съставите от Чикаго - клуб 'Верея, оркестрите Гурбетчии и Жекови и дуетът Митко и Гергана Тончеви.
Поздрав към старозагорците и гостите на форума отправиха и певците Веско Василев, Рада Ганчева, Моника Азманска, Красимир Панчев, Евгени Марков, Тройчо Банев, Йордан Владев, Ваня Вълкова, както и старозагорският ансамбъл Нашенци.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |