Събития 300 лева общ местен данък за таксиметровите превозвачи гласуваха в Стара Загора

300 лева общ местен данък за таксиметровите превозвачи гласуваха в Стара Загора

Четвъртък, 28 юли 2016 г., 16:11
Размер на буквите
сесия юлиНа редовното заседание на Общинския съвет в Стара Загора днес бе гласувана на първо четене промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните данъци на територията на Община Стара Загора. С 47 гласа за бе прието предложението на общинската администрация, размерът на данъка върху таксиметровия превоз на пътници да бъде в размер на 300 лева. Промените в Наредбата се наложиха след влизането в сила от 1 януари 2017 г. на нов вид местен данък. Със закона са определени допустими граници на размера му - от 300 лв. до 1000 лева. Кметът Живко Тодоров, заедно с общински съветници, проведе среща с представители на таксиметровия бранш, по време на която бе предложена най-ниската ставка. Общинските съветници приеха и План за устойчива градска мобилност на Стара Загора за периода 2016-2020 г. Стратегическият документ има за цел да удовлетвори нуждите на хората и да създаде по-добро качество на живот в града и крайградските зони. Целта на европейската транспортна политика е системите за превоз да отговарят на икономическите, социални и екологични нужди на обществото. Някои от мерките за подобряване на транспорта заложени в плана са - изготвяне на оптимизирана транспортна схема, обхващаща автобусни и тролейбусни линии от общинската транспортна схема, внедряване на Интелигентен трафик с приоритизиране на обществения транспорт на светофарни уредби  и получаване на обратна връзка, сигнализация автоматично при настъпили произшествия, въвеждане на допълнителни мобилни услуги за гражданите, въвеждане на гъвкава система за закупуване на автобусни билети и други. В стратегията са залегнали още засилването на контрола при осъществяване на обществения транспорт, както и изцяло повишаване на безопасността на движението.
На юлската сесия на старозагорския общински съвет бе дадено съгласие на община Стара Загора да кандидатства с два проекта за получаване на безвъзмездна финансова помощ за  реконструкция, модернизация и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Търговска гимназия Княз Симеон Търновски и Професионална гимназия по ветеринарна медицина Иван П. Павлов. Съветниците дадоха разрешение и за кандидатстване по Проект Красива България за осигуряване на дoстъпна среда в Дневен център за деца и/или възрастни хора с увреждания град Стара Загора. Обща стойност на проекта е 96 хил. лв., от които необходимото съфинансиране е в размер на 9 хил. лв. Общината ще кандидатства пред Красива България и с още един проект - Осигуряване на дoстъпна среда до музеен обект Неолитни жилища и изграждане на санитарно-хигиенни помещения. Mярката е насочена към създаване или поддържане на достъпна архитектурна среда  на обществените сгради, отчитайки специфичните нужди на хората с намaлена подвижност, в това число и на хората с увреждания. Общата стойност на проекта е над 108 хил. лв., съфинансирането около 11 хил. лв.

Местният парламент взе решение за закриване на общинския пазар, който се намира зад Енергоразпределение. Гласувано бе и закриването на пазара за живи животни край село Могила.

Старейшините приеха и решение за създаване на Общински съвет за намаляване на риска от бедствия. Представители на ОбС в него ще са Николай Николов (ГЕРБ), Мирослав Чобанов (ГЕРБ), Илия Златев (АБВ), Методи Пенчев (Народен съюз) и Иван Митров (БСП).

На общинската сесия бе приет отчетът за дейността на Общинския съвет за изминалото шестмесечие, както и анализа за дейността на обществения посредник за същия период.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |