Събития Комисия проверява условията за създаване на Технически колеж в Казанлък

Комисия проверява условията за създаване на Технически колеж в Казанлък

Петък, 08 юли 2016 г., 09:56
Размер на буквите
1Комисия колежАкредитационна комисия проверява условията за създаване на Технически колеж в Казанлък към Техническия унивеститет (ТУ) София. Начело на Експертната група, назначена от Националната агенция за оценяване и акредитация, е проф. дтн Николай Минчев от ТУ Варна. В състава и влизат още проф. д-р Светослав Симеонов ТУ Габрово, проф. д-р Стефан Стефанов - Университет по хранителни технологии Пловдив и инж. Вилиян Янакиев, докторант в Минно-геоложки университет Св. Иван Рилски. Наблюдаващ процедурата от Постоянната комисия по технически науки към Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА) е проф. д-р Георги Вълчев. Представителите на Техническия университет в София проф. Любомир Димитров – заместник - ректор по Учебната дейност и акредитацията и проф. Ивайло Ганев – Директор на Колежа по енергетика и електроника към ТУ - София, представиха проекта за създаването на колежа. В презентацията си, доц. д-р инж. Пламен Угринов, който е разработил учебната документация, заяви, че ключови думи за проекта са уникалност и актуалност. По думите му Учебният план е много близо до практиката, за да се създават кадри за местния бизнес. Подготвяното обучение е адаптирано за местната индустрия в подготовката на кадри в сферата на машиностроенето и хидравликата, които са определящи за Казанлък като индустриален център.

Оценяващите посетиха потенциалната сграда за колежа – на Професионалната гимназия по строителство в града, която Министерството на образованието и науката предоставя за проекта.

Комисията се срещна и с представители на ръководствата на предприятията М + С Хидравлик АД и Арсенал АД като лидери на големия бизнес в региона - потребители на кадри в сферата на машиностроенето и хидравликата. Експертната група получи категоричните им уверения, че ще съдействат с предоставяне на собствено оборудване за обучение, със собствена площ за практикумите на колежа и ще участват в изграждането и поддръжката на материално – техническата база. От бизнеса изтъкнаха близкото си сътрудничество с възпитаници на Професионалната гимназия Иван Хаджиенов в Казанлък и прилагането на дуалното обучение, с което се дава възможност за усвояване на професионални умения чрез работа.
Прокуристът на  М + С Хидравлик Владимир Спасов сподели тревогата на ръководството за намирането на качествени кадри и повишаването на възрастта на специалисти с висше техническо образование. Той посочи, че създаването на инженерни кадри се превръща в световен проблем. В подкрепа на значението Казанлък да има специализиран колеж той оповести, че близо половината от жителите на Общината са ангажирани в машиностроенето, което определя Казанлък като машиностроителен град. От М + С Хидравлик заявиха сериозен ангажимент по бъдещата материално-техническа база на Технически колеж Казанлък.
На срещата с представители на ръководството на Арсенал инж. Владимир Чучумишев – ръководител на отдел Техническо развитие във фирмата и Регионален координатор на Регионалния академичен център към БАН също изрази готовност да съдействат за изграждането на материално – техническата база на бъдещия Технически университет – Казанлък и организирането на специализирана лаборатория за целите на университета.Той обеща да осигури 25-те колежани за първия прием.

В резултат на своето посещение, Експертната група готви положителен доклад за създаването на Технически колеж в Казанлък. Той ще бъде внесен за разглеждане в Акредитационния съвет на Националната агенция за оценяване и акредитация.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |