Събития Православен храм и павилион на поезията ще има в продължението на новия парк в Стара Загора

Православен храм и павилион на поезията ще има в продължението на новия парк в Стара Загора

Сряда, 22 юни 2016 г., 08:14
Размер на буквите
1обсъждане паркВсички възрастови групи да имат свое кътче в продължението на новия парк в Стара Загора, се предвижда в идейния проект на фирма Институт за градско планиране АД, София, спечелила конкурса, обявен от общината. Ще има обособени зони за спортни, обучителни и извънкласни дейности, православен храм, модерен парков павилион на поезията, декоративни кътове за отдих, воден акцент, катераческа стена, терени за луна парк, скейтпарк и стрийт фитнес. Те ще бъдат изградени на останалите 40 дка от бившите артилерийски казарми, прехвърлени на общината от Министерството на отбраната. С новия имот целият парк ще заеме обща площ около 130 дка. С решение на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров за класиране на участниците в открития конкурс за идеен проект с предмет: Парк и продължение на ул. Христо Ботев, най- висока комплексна оценка 90,44 т. и награда 5 000 лв. получи софийското дружество Институт за градско планиране, което е определено за изпълнител. Резултатите от конкурса са основание за провеждане на процедура на договаряне без обявление с избрания участник, за последваща фаза на проектиране.
На проведеното снощи обществено обсъждане на проекта представители на гражданството, Общинския съвет и професионалната гилдия имаха възможност да споделят свои мнения за проекта, както и да направят предложения. Те ще бъдат разгледани от ръководството на общината, а най-добрите ще бъдат включени в реализацията му, обяви зам.-кметът Йордан Николов. По думите му, целта на общественото обсъждане на идейния проект, е надграждането му с нови идеи и виждания.
Председател на журито, оценило проектите, е главният архитект на Община Стара Загора Иван Кирчев, а негов заместник е арх. Емил Василев - представител на Камара на архитектите в България - РК Стара Загора. В него влизат още четирима служители на общинската администрация Стара Загора, както и представители на Съюза на архитектите в България и Съюза на ландшафтните архитекти .
Проектът предвижда продължение на ул. Хр. Ботев, което ще бъде с две активни ленти за движение, а в двете странични ще може да се паркира. То ще бъде разделено от зеленина, а повдигната пешеходна пътека и велоалея ще свързват северната и южната част на парка. Ул. Хр. Ботев ще се интегрира в парковото пространство, а няма да отсича двата парка. На улицата ще може да се паркира, както и на съседната ул.Одринска епопея. Подземен паркинг е предвиден и до многофункционалната зала, която ще бъде построена, стана ясно от презентацията на арх. Моника Пенчева снощи.
Схемата на новото парково пространство е съобразена с градската планировка, основната дъга е подведена по вече готовия парк. Нашата цел е новото да се интегрира към вече готовото парково пространство, сподели арх. Пенчева. Тя увери, че съществуващите на терена дървета са оценени и паспортизирани, а по-голямата част от тях ще бъдат запазени. Там където дърветата тангират алейната мрежа, съществувала в бившите казарми, остават. Централната алея върви основно по старата, с дърветата по нея, каза още тя.
Според арх. Петър Киряков, член на комисията и представител на Камарата на архитектите в България - РК Стара Загора, начинът по който проектът отзвучава в междублоковите пространства наоколо е много професионален и изпипан. Той даде висока оценка на проекта и сподели, че е бил неговият фаворит през цялото време на обсъждането. В долния югозападен ъгъл разработката изключително задълбочено отчита денивелацията на терена и съседните блокове, каза той. Той препоръча, при присъединяването на спортните зони и използването им в различни часове на деня, да се помисли за допълнително спортно игрище, така че да се обогати и спортната база на съседното училище.
По думите му, големият плюс на проекта е интересната алейна мрежа и различният начин на третиране и обвързване с вече готовата част на парка. Мястото на храма обаче е в югозападния, а не в югоизточния ъгъл, според него. Арх. Киряков добави, че и 6-те представени проекта са на високо ниво и е добре да се популяризират в професионални издания на архитектурната гилдия.

Общинският съветник Николай Диков направи предложение за изграждане на площадка за пътна безопасност, която имитира уличната мрежа, със съответната вертикална и хоризонтална маркировка.

Арх. Иван Иванов направи предложение продължението на ул. Хр.Ботев да се свърже с ул. Кап. Петко войвода, която е връзка между кв. Три чучура и пътя за Еленино. Тази улица я мечтаем поне от 50 години. Проблемът със задръстванията е голям и трябва да има алтернатива на движението в посока изток-запад, допълни арх. Иванов.
Според гл.архитект на Община Стара Загора Иван Кирчев, премираният проект решава в най-голяма степен въпросите, поставени в заданието. Пространството, в което е разположен парка, е необходимо и полезно не само за хората от квартала, а и за целия град със своите повече от 120 дка обща площ. Продължението на ул. Хр. Ботев ще диверсифицира движението и ще реши проблеми за десетилетия напред. Дизайнът на парка е на високо ниво и ще допринесе за престижа на Стара Загора, убеден е той.

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |