Събития Форумът за дуално образование определи три нови професии по ДОМИНО

Форумът за дуално образование определи три нови професии по ДОМИНО

Четвъртък, 16 юни 2016 г., 14:50
Размер на буквите
1проект Домино 1Техник по транспортна техника (специалност автомобилна мехатроника), техник на електронна техника (специалност промишлена електроника) и Техник-технолог в дървообработването (специалност мебелно производство) са трите нови професии, които от учебната година 2017/2018 година ще бъдат предложени за включване в българо-швейцарския проект за дуално образование ДОМИНО. Така общият брой професии по ДОМИНО става осем. Трите нови професии бяха одобрени днес от четвъртото заседание на Форума за дуално образование в София. Форумът бе открит от държавния секретар по икономическите въпроси на Швейцария Мари-Габриел Инайхен-Флайш и министъра на образованието и науката Меглена Кунева. Професионалното образование и обучение е наш приоритет, посочи министър Кунева. Тя определи като много навременна и важна швейцарската подкрепа за навлизането на дуалното образование по линия на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В Швейцария имаме традиции в дуалното образование от стотици години, важно е България да намери да намери своя път, посочи г-жа Инайхен-Флайш. От ключова значение по думите й е тясната връзка между училища, общини и фирми.
Изборът на нови професии в ДОМИНО се решава по набор от критерии, като най-важните са стабилно партньорство между професионални училища и фирми; готовността им да се включат в ДОМИНО, голямо търсене на тази професия, добавената й стойност за сектора и др.
Днес бяха обсъждани и други професии, към които има интерес от страна на бизнеса и училищата. Тяхното включване в българското образование се очаква да бъде финансирано от МОН чрез европейските структурни фондове по ДОМИНО-2. По ДОМИНО -2 се предвижда да бъдат въведени 15 нови професии с дуално обучение, бе съобщено на форума. Форумът обсъди също процедурата и критериите за участие на предприятия в дуалното обучение.
Форумът за дуалното образование координира усилията на различните страни, заинтересовани от навлизането му в България. В него участват над 100 представители на държавни институции, частни фирми, браншови и бизнес организации, местни институции и неправителствения сектор.
С общ бюджет от 3,5 милиона швейцарски франка проектът ДОМИНО (Дуално образование за модерните изисквания и нужди на обществото) подкрепя реформите в системата на професионалното образование чрез въвеждане на съвременни дуални методи на базата на българските традиции и най-добрите швейцарски и международни практики. В момента в две професионални гимназии – в София и Казанлък, са обучават общо 81 ученика по дуалната система на проекта ДОМИНО в две професии (техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти и техник за машини и системи с цифрово програмно управление). От новата учебна година 2016-2017 проектът ще обхване 14 училища, три нови професии (електротехник, техник по газови системи и „готвач“) и над 20 фирми-партньори. Градовете с дуално образование са София, Плевен, Бургас, Стара Загора, Търговище, Русе, Ямбол, Бургас, Добрич, Перник, Банкя, Сливен и Пловдив.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |