Събития Търговските палати от Югоизточна Европа са двигател на сътрудничеството в региона

Търговските палати от Югоизточна Европа са двигател на сътрудничеството в региона

Четвъртък, 02 юни 2016 г., 07:30
Размер на буквите
thumb main Untitled2БТПП бе домакин на международен икономически форум по повод приключване на българското председателство на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), организиран съвместно с Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия (ИАНМСП). Събитието бе официално открито от Цветан Симеонов, председател на БТПП, който подчерта, че инициативата, имаща политически характер, е разширила своя обхват, включвайки развитието на търговско-икономическите връзки в региона. Той сподели, че БТПП е подкрепила идеята за организиране на международен икономически форум, ръководена от виждането, че е необходимо насърчаване на икономическите връзки между 13-те участници в ПСЮИЕ и развитие на  съществуващия и все още неизползван потенциал. Мариета Захариева, изпълнителен директор на ИАНМСП, очерта инициативите на Агенцията в подкрепа на бизнеса от региона, сред които маркетингови изследвания и подготовка на информационни материали. Представители на български министерства приветстваха участниците във форума и представиха предприетите от страна на съответните ведомства мерки в областта на транспортната инфраструктура и енергийната политика в региона, както и за стабилизация и икономическо развитие.

Желимир Крамарич, заместник-председател на ТПП на Хърватската търговска палата, представи приоритетите на Хърватското председателство на ПСЮИЕ, както и дейностите на Палатата в тази област.

Даница Милованович, съветник на председателя на Сръбската търговско-промишлена палата, представи проектите, по които ТПП на Сърбия работи с палатите в региона, а Кармен Вранчев, екперт по проект DIHK – CEFTA, направи преглед на дейностите по проекта до момента и обяви неговото продължение до 31.12.2016 г.
Над 40 български фирми имаха възможност да се срещнат и да разговарят с бизнес делегациите от Косово и Словения, представляващи секторите: хранително-вкусова промишленост, текстил и обувна промишленост, отбранителна индустрия, енергетика, фармация, банков сектор, изграждане на спортни съоръжения, производство на бяла техника и др.
Форумът в БТПП е част от заключителните мероприятия на Българското председателство на ПСЮИЕ (1 юли 2015 – 30 юни 2016 г.), които завършиха днес със Среща на върха на държавните и правителствени ръководители с домакин българският президент под надслов ПСЮИЕ – 20 години ключ към регионално сътрудничество.

Председателството официално бе закрито с приемането на Декларация, посветена на 20–годишното успешно сътрудничество в рамките на ПСЮИЕ.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |