Събития С бляскава церемония откриват кинофестивала Златната липа в Стара Загора

С бляскава церемония откриват кинофестивала Златната липа в Стара Загора

Сряда, 25 май 2016 г., 15:07
Размер на буквите
1Zlatnata lipa otkrivane 2015Голямото откриване на фестивала за ново европейско кино в Стара Загора Златната липа`2016 ще бъде в събота от 17,30 часа в залата на Държавна опера, съобщиха организаторите. Малко преди този час военният биг бенд, воден от капитан Цветомир Василев, ще поведе през центъра на града пъстрото мажоретно шествие. За четвърта поредна година червеният килим ще грейне с ярки отблясъци пред входа на Държавна опера Стара Загора, в чиято концертна зала ще се състоят по-голямата част от събитията и прожекциите на филмите от конкурсната и извънконкурсната програми. По червения килим в съботния следобед ще дефилират известни филмови актьори, режисьори и кинодейци, водени от създателя на фестивала, кинорежисьорът Магдалена Ралчева, кметът на Стара Загора Живко Тодоров и други официални лица. По него можете да преминете и вие, защото всички граждани и гости на града са поканени при вход свободен да присъстват в оперната зала на тържественото откриване. През петте фестивални дни също при свободен вход ще бъдат прожектирани и всички 47 филма от фестивалната програма.
Бляскавата церемония ще бъде водена от младия актьор Бойко Кръстанов, който нашумя с ролите си в българските телевизионни сериали Стъклен дом и Под прикритие, както и в ирландския Ред Рок. Той ще бъде в компанията на поп иконата Ди4о, който ще изпълни много от най-добрите си хитове. Организаторите са замислили интересна музикална програма, чиито подробности обаче пазят в тайна. В залата ще бъде и голямата българска актриса Татяна Лолова, която тази година е специалния гост на фестивала. Тя ще получи статуетката Златната липа за цялостен принос в развитието на българското кино, събирайки овациите на почитателите на Седмото изкуство.
Фестивалът ще бъде открит с полския игрален филм Варшава през нощта на режисьора Наталия Коринцка-Груз. Тя лично ще представи творбата си преди прожекцията заедно с известната полска актриса Изабела Куна, която изпълнява една от главните роли в лентата. Гостите на церемонията по откриване на IV-тото издание на Златната липа ще аплодират и журито на международния фестивал, което тази година е председателствано от българския кинорежисьор Костадин Бонев (Потъването на Созопол). В него влизат още грузинската режисьорка Нана Джорджадзе, турският и колега Каан Муждеджъ, сръбският режисьор Боян Вулетич и руската актриса Елена Захарова.
В конкурсната програма на фестивала влизат 10 нови европейски филма: Каръци (България), Идеалистът (Дания), Инсайт/Сляпа любов (Русия), Карт Бланш (Полша), Грубер си отива (Австрия), Утринна треска (Унгария), Хром (Албания, Косово, Германия, Гърция), 1944 (Естония) и Анклав (Сърбия). В извънконкурсната програма ще бъдат прожектирани още 37 филма от европейски автори, произведени през последните 1 - 2 години.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |