Събития Подписаха договор за два нови багера в Мини Марица-изток

Подписаха договор за два нови багера в Мини Марица-изток

Събота, 21 май 2016 г., 08:06
Размер на буквите
1мини рудникДоговор за проектиране, изработка, доставка, изграждане и пускане в експлоатация на два роторни багера от типа SRs 2000 и SRs 200 бе подписан днес в Информационния център на Мини Марица-изток ЕАД. На официалната церемония присъстваха министърът на енергетиката Теменужка Петкова, изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов, ръководството на Мини Марица-изток и представители на изпълнителите от консорциум полската фирма Фамур и Българска енергетика. Финансирането в размер на 25 848 663 евро се осигурява 50% от Европейската банка за възстановяване и развитие чрез фонд Козлодуй и 50% от средствата на Мини Марица-изток ЕАД. Срокът за изпълнение е 36 месеца. Новите багери ще повишат производителността и ще намалят разходите, обясни изпълнителният директор на Мини Марица-изток ЕАД Андон Андонов. Заместник-председателят на Съвета на директорите на полската компания ФАМУР С.А. Мачей Пшибила увери, че въпреки сериозната работа, която предстои, сроковете ще бъдат спазени. Гаранция за качеството на изпълнението даде и изпълнителният директор на БЪЛГАРСКА ЕНЕРГЕТИКА АД Николай Райчев.
Инвестициите в технологично оборудване в Мини Марица-изток ЕАД ще гарантират сигурността на енергийните доставки. Най-голямото въгледобивно дружество в страната ще увеличи производителността си, каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова. За правителството е много важно минната индустрия, като гръбнак на енергийния отрасъл за страната, да е обезпечена, допълни тя. След разплащането между Националната електрическа компания и двете американски топлоелектрически компании, преодоляхме проблема с междуфирмената задлъжнялост в сектора. В допълнение и общините, на чиято територия се извършва концесионната дейност, получиха забавени от 2012-та година плащания. Общините Раднево, Симеоновград, Тополовград и Гълъбово получиха общо над 20 млн. лв. Изпълнителният директор на БЕХ Петьо Иванов подчерта, че мините в момента са финансово обезпечени и могат да извършват инвестиционната и ремонтната си дейност.
С 58% е намалял износът на електроенергия от България, в сравнение със същия период на м. г., съобщи още Теменужка Петкова.  Причината затова е намалението на потреблението в съседните Гърция и Турция, както и в Италия, където също сме изнасяли.

В региона има много газови централи, които работят на пълна мощност, което изземва нашите пазари, обясни Петьо Иванов.

Според министър Петкова до четири-пет месеца можем да очакваме резултати  от сондажа на морския блок Хан Аспарух.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |