Събития Община Стара Загора изпълнява амбициозна програма за инфраструктурни проекти

Община Стара Загора изпълнява амбициозна програма за инфраструктурни проекти

Петък, 20 май 2016 г., 07:02
Размер на буквите
1Живко прескЩе направим всичко възможно, за да защитим обществения интерес и ще бъдем безкомпромисни към фирмите изпълнителки на некачествени ремонти в града. Това каза кметът на Стара Загора Живко Тодоров по време на пресконференция днес, дадена по повод предстоящите инфраструктурни ремонти. Имаме забележки към няколко фирми. Не сме доволни от изпълнението на ремонта на бул. Ген. Столетов през 2013 г., извършен от фирма Пи ЕС Ай по проекта за достъпна и зелена градска среда. Участъкът от Операта до УМБАЛ Проф. д-р Ст. Киркович ще бъде преасфалтиран за тяхна сметка отново, но не просто с кръпки, а с фрезоване на асфалт и подмяна на настилката на по-големи участъци. Ръководството на Община Стара Загора не е доволно и от качеството на ремонтите на междублоковото пространство в кв. Самара – 1. Там фирма Щрабаг ще отстрани всички недостатъци, отново за своя сметка. По този начин стои и положението с настилките и оградите на направените от фирмата детски площадки, подчерта Живко Тодоров.
Друга фирма, към която Община Стара Загора има забележки е Елми. Преди няколко дни посетихме, заедно със зам.-кметовете, междублоковото пространство в кв. Казански, за да видим качеството на асфалтовата настилка. Заедно с ръководството на фирмата сме уточнили, че целият участък ще бъде преасфалтиран за тяхна сметка. Към никой няма да бъдем толерантни, добави кметът.
За ремонтите дейности, които в момента вървят в кв. Самара 3, градоначалникът обяви, че са били възложени за изпълнение и нови улици, които не са били част до този момент от предвидената рехабилитация.  Проблемът там бе, че до този момент, по тези улици не е имало асфалт. Предвидили сме изграждане на нови улични трасета, с подмяна на бордюри, както и възстановяване на асфалтовата настилка, което струва над 300 хил.  лв. общински средства. Очакваме всичко това да бъде завършено във възможно най-кратки срокове, подчерта Тодоров.
Обявихме процедура и за частична подмяна на водопровода в кв. Три чучура – север, със средства от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Във времето е била подменена само част от него. Пуснали сме проект към Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда – ПУДООС, като очакваме в края на месец май да бъде взето решение за финансиране и на рехабилитацията на канализацията в квартала, като стойността е около 2 млн. лева. Така ще може двата ремонта да вървят заедно и да бъде обновена цялата ВиК мрежа на Три чучура – север. На пролет догодина, ще може да започне и работата по асфалтирането на улиците, направата на тротоари и бордюри, обобщи кметът.
По време на пресконференцията, Живко Тодоров обяви, че изпълнението на кръговото движение на Капитан Петко Войвода и Цар Симеон Велики върви в срок, който е до края на юли месец. Обектът е тежък и не е обикновено кръгово кръстовище. До този момент всички отпадни води на квартала над магазин Билла се изсипваха в дерето над квартал Три чучура – юг, а сега на практика решаваме този проблем с подпушените канализационни шахти, каза той.
Стана ясно и че ремонтът на плувния басейн в града е тежък, защото сградата е била твърде компрометирана. Там положението е било пред сериозна авария. Дори леко земетресение е имало вероятност да нанесе огромни щети. Заели сме се със задачата – по възможно най-евтиния, но и сигурен вариант, да се извършат ремонти, които да не бъдат повтаряни в следващите 40 години. Смятам, че е редно да защитим обществения интерес.
Стартира се работата по проекти за благоустрояване на канализацията и водоснабдяването в кв. Лозенец. Градоначалникът подчерта, че става дума за частта от квартала, който е с напълно законно строителство. Целта е да бъде овладяно положението с водата, която идва от високата част на града и да не се получават задръствания на отводнителни шахти по време на валежи.
Одобрена е програмата на Община Стара Загора по ОП Региони в растеж, за която имаше и обществено обсъждане. Тя включва рехабилитация на парк Митрополит Методий Кусев, централната пешеходна зона, пространството зад Универсалния магазин, мостa над бул. Славянски. Предстои реализация и на втория етап от транспортния проект, който ще осигури видеонаблюдение, интелигентни светофари и автоматизирана ситема за таксуване. Образователната инфраструктура също е приоритет. Ремонтни дейности ще бъдат извършени в СОУ Железник, както и в ГПЧЕ  Ромен Ролан.

Ще бъдат изградени и социални жилища, отново по Региони в растеж. Те ще се намират в сградата на бившата Метрология.

През тази година ще обявим обществените поръчки за всички тези дейности, а изпълнението на обектите ще стартира през 2017 г., за да имаме точен и ясен график за работа“, подчерта Живко Тодоров.

Кметът на Стара Загора обяви още, че има класиран проект за продължаване на новия парк в кв. Казански и работата по техническото му изпълнение започва.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |