Събития EVN България с награда от Международния фестивал на белия щъркел

EVN България с награда от Международния фестивал на белия щъркел

Вторник, 17 май 2016 г., 15:24
Размер на буквите
1EVN nagradaEVN България получи поредното признание за своята целенасочена дейност по опазване на птиците в България, съобщиха от компанията. Това се случи по време на Международния фестивал на белия щъркел в пловдивското село Белозем. Дружеството беше наградено с почетна грамота за приноса си в опазването на белия щъркел. Фестивалът се организира от кметство Белозем, НЧ Просвета 1909 г., община Раковски и СНЦ Зелени Балкани и се провежда под егидата на Министерството на околната среда и водите (МОСВ). Дружеството получава за втори път наградата, след като получи отличие и през 2012 г. EVN България развива от години дейност за обезопасяване на щъркеловите гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа в Югоизточна България. В периода от октомври 2015 г. до март 2016 г. EVN България монтира 210 нови платформи за гнездене по стълбове от електроразпределителната мрежа. Общо 1890 са платформите, монтирани от EVN България за предпазване живота на щъркелите oт 2009 г. насам. Обезопасяването на щъркелови гнезда е една от инициативите на EVN България, за която през 2015 г. дружеството беше отличено за цялостната си дейност за опазване на биоразнообразието в категория Подкрепящи биоразнообразието бизнеси на Годишните награди за опазване на биоразнообразието, организирани ежегодно от Българска Фондация Биоразнообразие (БФБ).
Стълбове от електроразпределителната мрежа са предпочитано място от щъркели за разполагане на техните гнезда, като често тези гнезда са в непосредствена близост до проводниците. В много случаи това е предпоставка за аварии и инциденти, които от една страна се отразяват фатално на птиците, а от друга причиняват щети и прекъсвания по мрежата. Чрез поставянето на предпазни платформи гнездата се повдигат на разстояние около 1 метър от проводниците. По този начин не само се предпазва животът на птиците, но и се намалява потенциалната опасност от подпалване на гнездата, тъй като металните платформи не позволяват на гнездата да пропадат между проводниците на електрическата мрежа. Обезопасяването се извършва преди пролетната миграция на птиците и в одобрения срок от Министерството на околната среда и водите – до 1 март.
От 2010 г. досега дружеството е монтирало и 7692 защитни изолации, с които са обезопасени 2564 електрически стълба. С монтирането на изолаторите се намалява рискът от късо съединение за птиците, кацащи на електропроводите. Заедно с това се намалява и рискът от аварии по мрежата и прекъсване на захранването за клиентите.
Дейностите на дружеството в тази сфера продължават и през 2016 г., когато през активния размножителен период на птиците ще бъдат идентифицирани необезопасените и новопостроените щъркелови гнезда, които ще бъдат повдигнати върху платформи през есента след миграцията на птиците.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |