Събития В Стара Загора бе даден старта на Международния кулинарен фестивал България посреща вкусовете на света

В Стара Загора бе даден старта на Международния кулинарен фестивал България посреща вкусовете на света

Петък, 13 май 2016 г., 07:51
Размер на буквите
1кулинарен фестивал 3Стара Загора бе първият град домакин на пътуващия Международен кулинарен фестивал България посреща вкусовете на света, който се проведе в МОЛ Галерия. Форумът се организира от Министерството на туризма, 17 чуждестранни посолства у нас, GTC България, Кулинарна Академия HRC и Международния женски клуб. В Стара Загора партньори на фестивала са Общинската администрация, Търговско-промишлената палата, Обществения дарителски фонд, Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, бизнес и неправителствени организации и фирми. Българските рецепти се срещнаха с традиционните храни, напитки и ръчно изработени сувенири от 17 държави (Азербайджан, Белгия, Италия, Египет, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Мексико, Румъния, Хърватска, Индия, Индонезия и Дания). В продължение на целия ден, посетителите имаха възможност да се насладят и опитат вкусовете им.
Стара Загора отбелязва 5% ръст на туристическия поток през една трудна за бранша 2015 година. Градът е посрещнал над 100 хил. души посетители и привлякъл 20% повече чуждестранни туристи в сравнение с предходната 2014 г., отчете зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, по време на официалното откриване. Знаем на какво е символ Стара Загора, знаем атракциите, които са част от онлайн регистъра на Министерството на туризма. Действително регионът бележи ръст, което си има и своите основания – неолитните жилища, форумът Августа Траяна, Регионалният исторически музей, известната Старозагорска опера и активността на Община Стара Загора да развива този потенциал – това са важните предпоставки. Общината е сред единадесетте, в които чрез билбордове са представени туристически забележителности, допълни зам.-министър Георгиева.

1кулинарен фестивал 2

Особено ми е приятно, че можем да ви посрещнем днес тук, на това уникално събитие за страната ни. По този начин, гражданите на Стара Загора имат възможност освен да се докоснат до вкусовете, традицията и културата на различните народи, така и да заявят своята подкрепа към хуманната му благотворителна кауза, каза зам.-кметът на Стара Загора Красимира Чахова.

1кулинарен фестивал 4

17 чуждестранни посланици подкрепиха това начинание, което е продължение на миналогодишната онлайн кампания Мислиш, че познаваш България?!. С това събитие започваме на живо инициативата България посреща вкусовете на света, която анонсирахме през пролетта. Тя е наистина важна и благородна и показва какво реално прави туризмът – обогатява и показва ценности, култура, но и спомага за партньорството между държавите, общините, бизнесът и неправителствените организации, коментира още зам.-министър Георгиева.

1кулинарен фестивал 1

Официални гости на откриването бяха още зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова, посланиците на Унгария - Н.Пр. Андраш Клайн, на Белгия - Н. Пр. Аник Ван Калстер, на Венецуела – Н. Пр. Ориета Капони, както и маркетинг специалистът от Земеделски департамент на посолството на САЩ у нас – Александър Тодоров, Олег Стоилов, председател на ТПП Стара Загора, представители на Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, на различни държавни и местни институции, бизнес и неправителствени организации, както и много граждани.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |