Събития Намалиха цените за разполагаемост в двете американски централи в комплекса Марица-изток

Намалиха цените за разполагаемост в двете американски централи в комплекса Марица-изток

Понеделник, 02 май 2016 г., 11:43
Размер на буквите
AES ГълъбовоДвете американски централи в комплекса Марица-изток намалиха цената за разполагаемост, след като Националната електрическа компания им плати просрочени задължения за изкупена електрическа енергия. Според постигнатото споразумение към договора за изкупуване на електрическа енергия от ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово през 2015 г., е намалена цената за разполагаемост.  Новото намаление от 14%, което влезе в сила от 27 април 2016 г., ще доведе до 50 млн. лв. годишни спестявания, или повече от 500 млн. лв. за Националната електрическа компания (НЕК) за оставащия период от договора за изкупуване на енергия, който изтича през 2026 г., съобщиха от компанията.  Щастлив съм да съобщя, че нашият партньор НЕК, изплати всички свои просрочени задължения. Това е последната стъпка от процеса на преговорите по договора за изкупуване на енергия. Измененията по него носят преки ползи за българския народ и допринасят за усилията на правителството за преструктуриране на енергийния сектор, каза изпълнителният директор на ЕЙ И ЕС България Оливие Маркет.
Влезе в сила изменението в Споразумението за изкупуване на електроенергия на КонтурГлобал Марица-изток 3, подписано на 7 март т.г. С него цената за разполагаемост се намалява с 15%. Намалението ще бъде от пряка полза за крайните потребители и ще доведе до близо 50 млн. лв. годишни икономии за Националната електрическа компания (НЕК), информираха от другата централа.
Задълженията към Мини Марица-изток също са изцяло погасени, което ще позволи на мините да продължат изпълнението на инвестиционната си програма с пряк положителен ефект върху техните контрагенти, служители и местната общност. 
Пълното изплащане на задълженията на НЕК към нашата компания е един от най-ясните показатели, че правителството подобрява инвестиционния климат, и e положителен сигнал към международните инвеститори. Процесът на предоговаряне протече в дух на взаимно уважение и разбиране. Намалението на цената за разполагаемост е финалната стъпка в процеса на предоговаряне на нашето дългосрочно споразумение, каза Гари Левсли, главен изпълнителен директор на КонтурГлобал Марица-изток 3.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |