Събития Прeдставят проект ДОМИНО на Панорамата на професионалното образование в Стара Загора

Прeдставят проект ДОМИНО на Панорамата на професионалното образование в Стара Загора

Понеделник, 25 април 2016 г., 09:37
Размер на буквите
проект ДоминоБългаро-швейцарският проект за дуално образование ДОМИНО ще има специално представяне на Областната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която се организира в Стара Загора на 26 април. Въвеждането на дуално обучение в професионални гимназии от Старозагорска област с помощта на ДОМИНО ще е един от акцентите на Панорамата. За първа година в Панорамата ще участват водещи фирми в Стара Загора, готови да сътрудничат на професионалното образование. Участниците в изложението са общо 33 - 21 училища, четири колежа и представители на работодателите. Общо 81 ученици в две професионални гимназии в София и Казанлък се обучават в рамките на ДОМИНО от септември 2015 г. по две специалности: техник-технолог в производството на мляко и млечни продукти и техник за машини и системи с цифрово програмно управление.

С проекта са ангажирани и 5 фирми от тези сфери, в които учениците ще имат практики и реална работа срещу заплащане по трудов договор.

Расте броят на училищата и компаниите, които имат интерес към дуалното образование по швейцарски образец. През новата учебна година в ДОМИНО ще бъдат включени и три нови професии - електротехник, техник по газови системи и готвач, към които интерес имат няколко предприятия от Старозагорска област.
През новата учебна година очакваме към проекта да се присъединят най-малко 12 училища, включително и от Стара Загора, както и над 20 компании от цялата страна, обяснява ръководителят на проекта Петя Евтимова. През януари проектът бе представен пред бизнеса в Стара Загора и интересът на местния бизнес към ДОМИНО е сериозен. Надяваме се, че ще се получи добро сътрудничество с професионалните училища в областта, допълва тя.
Проектът ДОМИНО се изпълнява с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Общата му стойност е 3 530 000 швейцарски франка, съфинансирането от българското Министерство на образованието и науката е 15 процента.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |