Събития Мая Манолова: Омбудсманът е последната врата, на която чука българският гражданин, и аз се старая да е винаги отворена

Мая Манолова: Омбудсманът е последната врата, на която чука българският гражданин, и аз се старая да е винаги отворена

Понеделник, 25 април 2016 г., 07:51
Размер на буквите
Мая МаноловаМая Манолова е омбудсман на Република България  от 20 октомври 2015 г.  Тя е магистър по право, магистър по икономика и магистър по история.  Била е депутат в 40, 41, 42 и 43-то  Народни събрания.  Под неин патронаж се провежда Националната кампания Великден за всеки - Дари празник на баба и дядо.

Госпожо Манолова, какви са резултатите от кампанията Великден за всеки?

 

До момента в кампанията са събрани близо 380 хил. лв., което означава, че 19 хиляди пенсионери ще получат ваучери от по 20 лв. за светлия християнски празник. До момента Стара Загора  е отличник по събиране на средства. Кампанията, от една страна, има за цел да подкрепи пенсионерите, да им покаже един жест на внимание. От друга страна, идеята е да направим нещо добро, така че всеки един от нас, който се е включил в кампанията да прекара по-добре празника, с настроение и разбирането, че е направил нещо добро за наш възрастен родител, който е в беда.

На какъв принцип ще се разпределят дарените средства? 

Кампанията ще приключи във вторник вечерта. Вече сме поискали от Националния осигурителен институт  (НОИ) и са изготвени списъци на пенсионерите, които получават малко над 300 лв. пенсия по възходящ ред. Обществен съвет ще заседава във вторник вечерта и ще направи разпределение по общини. В сряда и четвъртък списъците с пенсионерите, които ще получат ваучери, ще бъдат обявени в пощенските станции, където получават своите пенсии. Ваучерите могат да бъдат получени в сряда и четвъртък, и в петък, в пощенските клонове, които работят.

Ако някой не успее да си вземе ваучера през това време, може ли да го използва след Великден?

Ваучерите ще чакат пенсионерите през целия месец май и през месец юни. И тъй като средствата ще продължат да се набират до края на тази седмица, всички допълнителни средства, които ще бъдат събрани, ще подкрепят следващите пенсионери за следващия християнски празник  Гергьовден. Тази кампания не може да бъде отсечена,  всичко, което се събере след вторник вечерта, когато ще направим разпределението,  ще отиде отново за следващите в списъците, които са приготвили от НОИ. С  тези ваучери ще може да се пазарува в над 5000 магазина в страната. Това са магазините с които работят „Български пощи” като оператор на ваучери. 

Достатъчни ли са ваучерите, за да бъде посрещнат нормално празникът? 

В кампанията се събират и много храни. В кампанията Купи, дари, която се организира само от студенти доброволци,  вече са събрани няколко тона храна. Включват се и фирмите производители от Асоциацията на хлебопроизводителите и сладкарите - има 150 000 козунаци, които  ще бъдат раздадени в цялата страна, има тонове храна от млекопроизводителите, маслопроизводителите, месопроизводителите. Благодаря на пивоварите, които ще дадат пиво. Очаквам и винопроизводителите да се включат, тъй като за трапезата на пенсионерите би било добре да има и бутилка вино.
Идеята на кампанията е да събуди доброто у българина. Ако 25 хиляди пенсинери получат един мил жест за празника, моят ангажимент,  на Българския червен кръст (БЧК), на доброволческите, работодателските организации и на местната власт, ще бъде изпълнен.

Кой ще разпределя набраните средства?

Кампанията е изцяло децентрализирана. Има обща сметка, която е разкрита на името на БЧК. Особеното е, че всеки дарител посочва общината, на която дарява. Така че средствата се насочват към определените общини. Но тъй като ще има още пари, които ще се съберат Общественият съвет,  чийто председател е Илия Раев, зам.-председателя на БЧК, ще определи как ще се разпределят средствата, които нямат конкретен адресат. Всички пенсионери ще могат да се информират, дали получават ваучери от списъците, които ще бъдат изложени пред пощенските клонове, там, където всеки си получава пенсията. Това ще бъде в сряда и четвъртък. Магазините, в които може да се пазарува с ваучерите,  са показани на сайта на омбудсмана. Ваучерите са ценни книги и притежават всички защити, така че няма опасност от злоупотреби.

Обявихте, че ще има и награди?

Обмисляме да отчетем резултатите от кампанията, дарителите и да отличим хората, които вложиха най-много от себе си в тази кампания . Общественият съвет ще отчете и резултатите и ще направи предложения, но моят фаворит за приза  на омбудсмана „Добро сърце” е кметът на Стара Загора Живко Тодоров. Призовете ще бъдат няколко сред БЧК, читалища, фирми, граждани, доброволчески организации медии, но в категория Местна власт моят фаворит е Живко Тодоров.

Ще продължите ли да подкрепяте собствениците на ракиени казани и след решението на Конституционния съд?

Конституционният съд се произнесе във връзка с моята жалба с аргумент,  че омбудсманът няма право да защищава еднолични търговци, а само български граждани. Независимо от това дали съм съгласна или не с такова разбиране, тъй като едноличните търговци също са български граждани, аз уважавам и ще се съобразя с решението. Следващото, което ще направя, е да представя моята жалба на органите, които имат право да сезират Конституционния съд. Първо ще опитам в парламента, нужно е да се съберат 48 депутати, които да подадат жалбата. Ще я адресирам и до другите органи, които имат право да сезират, това са Министерски съвет, главният прокурор и върховните съдилища.  Така че няма да се откажа. Няма произнасяне, че жалбата е неоснователна, има произнасяне, че е извън правомощията на омбудсмана. С аргументите, които съм посочила в жалбата,  ще се опитам да убедя други институции, които могат да сезират Конституционния съд. Правилата трябва да бъдат еднакви за всички, това което важи за големите, да важи и за малките,  да не се създават привилегии пред закона.

По-лесно ли е да си омбудсман, отколкото партиен  функционер?

По- удовлетворяващо е. Чувствам се по-добре и ми е много по-мило, когато хората се радват, че има една институция, която е готова да ги чуе и да защити правата им. Омбудсманът е последната врата, на която чука българският гражданин, и аз се старая тя да е винаги отворена за проблемите на всеки. Институцията на омбудсмана работи на пълни обороти, по всичко жалби, които постъпват от граждани. За справка те са два пъти повече, отколкото в миналия мандат. Ние сме максимално ангажирани да решаваме проблеми на хората. Моите експерти работят по предложения за промени в закона, свързан с колекторските фирми и монополните дружества,  а също и с арбитражните съдилища. През миналата седмица представих в парламента доклада си за изминалата година и за периода, в който съм омбудсман. Над 5500 жалби са постъпили  в институцията.

Източник:topnovini.bg

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |