Събития С анкета проучват нуждите на бизнеса от кадри в Старозагорско

С анкета проучват нуждите на бизнеса от кадри в Старозагорско

Сряда, 20 април 2016 г., 14:59
Размер на буквите
анкета бизнесАнкета сред работодателите ще събира мнения за пазара на труда в Стара Загора. Това стана ясно днес на пресконференция, в която окято участваха областният управител инж. Георги Ранов, зам.- областният управител Мариана Кръстева, председателят на Клуба на работодателя инж. Димитър Янков и членовете на Управителиня съвет на клуба доц. Емил Славов и доц. Борислав Попов. Идеята за провеждане на анкета сред работодателите от областта с цел установяване на реалните им нужди от кадри с различни специалности, възникна по време на среща на ръководството на Областна администрация с представители на Клуба на работодателя и на Търговско-промишлената палата в Стара Загора. Инициативата срещна одобрението и на Тракийския университет, който също се включи в нея.
Анкетата сред работодателите трябва да се проведе до 20 юни. Амбицията е тя да обхване максимален брой собственици на фирми, а не само тези с много работни места. Допитването ще е в електронен формат. То ще съдържа 19 въпроса, групирани в няколко кръга. Работодателите ще съобщават какви са по специалности работещите в техните фирми, има ли несъответствие между заетата от тях длъжност и образованието им, какви са моментните им нужди от кадри и какви специалисти търсят, какви биха били нуждите им след 5 години. Въвеждането на дуалното обучение и готовността на собственици на фирми да предоставят базата си за практика на ученици от средни професионални училища и висши учебни заведения също ще бъде сред поставените въпроси. В анкетата работодателите ще трябва да отговорят също готови ли са да участват в разработването на учебни планове и програми и в провеждането на изпити в средните професионални училища.
Целта е данните от проучването да дадат конкретна и реална картина на ситуацията с пазара на труда в Старозагорска област. След това с резултатите ще бъдат запознати директорите на всички професионални гимназии, които ще могат да променят списъка от специалности в техните училища в съответствие с нуждите на бизнеса. Фокусът на проучването в момента е средното образование, но инициаторите имат желание на следващ етап то да бъде разширено и да обхване и висшето образование.
Център за медиация, който ще бъде посредник между бизнеса, науката и образованието, ще се създаде в Стара Загора, стана ясно още на пресконференцията. Центърът ще изработи единна компютърна система с база данни за всички училища в областта и всички работодатели. Целта е да се подобри връзката между средното образование и бизнеса. Друга задача на центъра ще бъде да привлече работодатели за участие в изработването на учебните програми на средни и висши училища. Центърът ще съдейства и за внедряването на иновативните технологии, създадени от висши училища, в реалната производствена среда.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |