Събития България посреща вкусовете на света започва от Стара Загора на 12-ти май

България посреща вкусовете на света започва от Стара Загора на 12-ти май

Сряда, 20 април 2016 г., 13:48
Размер на буквите
1ФестСтара Загора ще бъде първият от 7-те града домакини на Международния кулинарен фестивал България посреща вкусовете на света. Той е част от инициативата Мислиш си, че познаваш България!?, която през миналата година популяризира страната ни като туристическа дестинация сред родните туристи. Тя е подкрепена от Министерството на туризма, 18 чуждестранни посолства у нас, GTC България, Кулинарна Академия HRC и Международния женски клуб. В Стара Загора партньори на фестивала са Общината, Търговско-промишлената палата (ТПП), Обществения дарителски фонд, Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите, Хлебната къща, бизнес организации и фирми. Събитието бе анонсирано днес в Община Стара Загора от зам.-кмета Красимира Чахова, която обясни, че всички средства, събрани от посетителите, както и от благотворителния базар, организиран съвместно с училищата в Стара Загора, ще бъдат дарени на Българския червен кръст за закупуване на специално оборудване за линейките на Спешна помощ.
Стара Загора ще посрещне вкусовете на света на 12 май 2016 г. в събитие, което има за цел да събере по едно и също време кулинарните традиции, обичаи и многообразието на културите на света. Целта е да бъдат събрани 40 000 лв. и Стара Загора да се заяви като най-успешното място, откъдето ще тръгне този кулинарен и културен фестивал. Проектът е уникален, защото обединява частния бизнес, публични институции и НПО, за реализацията на обща кауза с дългосрочен ефект. Разнообразието от национални кухни ще бъде представено от редица дипломатически мисии, които се включиха в това предизвикателство. Всеки лев от събраните ще бъде дарен, а разпределението на средствата ще бъде следено внимателно, заяви Дани Беркович, изпълнителен директор на GTC България. Той увери, че е готов да чуе всяка идея на хората от Стара Загора, за да се осъществи едно мащабно и успешно събитие. Това е начин да бъде представен туристическият, икономическият и инвестиционният потенциал на града. Обичаме Стара Загора и искаме този крупен проект да започне оттук. Вярваме в града и каним хората да го подкрепят, увери Беркович.
Българската традиционна кухня е представена от рецепти, които всеки онлайн потребител може да сподели в интернет платформата на кампанията България посреща вкусовете на света. Първият етап започна на 1 март 2016 г., и протича на уебсайта на проекта www.iknowbulgaria.bg . Всички участници имат възможност да споделят рецепти от българската традиционна кухня и снимки на ястия, сготвени от тях самите, в 4 основни категории: разядки и салати, супи, основни ястия, десерти и печива. Специално жури, което е съставено от шеф-готвачи и експертите от Кулинарна академия HRC и Българска асоциация на професионалните готвачи, до края на месец април ще оцени и избере 100-те най-добри от тях.
Победителите ще представят България и българската традиционна кухня по време на Международния кулинарен фестивал. Българските рецепти ще се срещнат с традиционните храни, напитки и ръчно изработени сувенири от 17 държави (Азербайджан, Белгия, Италия, Египет, Унгария, Полша, Израел, Венецуела, САЩ, Великобритания, Мексико, Румъния, Хърватска, Индия, Индонезия и Дания). В дните от фестивала публиката ще има възможност да опита и оцени всяко приготвено ястие, и определи победителя. Весела Коцева, маркетинг мениджър на GTC България заяви, че старозагорци са много активни и някои от авторите на рецепти ще бъдат избрани да готвят редом с най-големите от Кулинарната Академия HRC. Шеф-готвачите, акредитирани от чуждестранните посолства у нас, ще демонстрират традиционните рецепти на всяка държава-участник в целодневното събитие. До момента участието във феста са потвърдили посланици, консули и аташета от посолствата на Белгия, Хърватия, Унгария, САЩ, Италия и Индия, съобщи тя.
В продължение на целия ден от 11.00 до 22.00 часа посетителите ще имат възможност да се насладят и опитат вкусовете на над 20 различни държави. Срещу сумата от 3 лв. те ще могат да закупят специално изработени стикери, с които да покажат съпричастност към каузата, а приходите ще бъдат предоставени за благотворителност. Билатералната бизнес организация България – Израел, съвместно с БЧК, работят за да добавят допълнително оборудване за една линейка. Необходимостта за закупуване на необходимата апаратура за оказване на първата и най-неотложна помощ при нужда, ще определи червенокръстката организация.
Председателят на ТПП – Стара Загора Олег Стоилов съобщи, че с представяне на храни и напитки ще се включат и местни фирми. Събитието има подкрепата на местния бизнес и неправителствените организации, увери той. Дани Беркович подчерта, че освен каузата, целта на феста е хората да се забавляват. Проектът е подкрепен и от Кока-Кола, Загорка, Градус и т.н.

Заключителното издание на фестивала ще бъде в София на 28.05.2016 г.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |