Събития Два самостоятелни проекта на талантливи артисти от Държавна опера-Стара Загора са одобрени за финансиране от Културния календар на Община Стара Загора за 2016 година

Два самостоятелни проекта на талантливи артисти от Държавна опера-Стара Загора са одобрени за финансиране от Културния календар на Община Стара Загора за 2016 година

Понеделник, 18 април 2016 г., 11:30
Размер на буквите
opera sz12На 9 май, Ден на Европа, ще се насладите на Пътуване из Европа – красив концерт-спектакъл на Гергана Русекова /мецосопран/ , солист на Държавна опера-Стара Загора и с участието на Милена Гюрова /сопран/, Стефан Петков /тенор/. Музика,слово,картини,танци и ритми ще ни пренасят от град на град,от страна до страна.Нашата прекрасна поетеса Мария Донева ще разпалва сърцето на Европа с думи,а разкошните солисти ще завихрят енергията на най-големите музикални шедьоври . Да открехнем още малко завесата... пламенен чардаш, кръшно сиртаки, цигански руски романси,темпераментна сарсуела ...и още и още…пиршество за сетивата,за малки и големи ще бъде този концерт с начален час 18!
Красотата на славянската душа е името на концертът на Иван Кабамитов /баритон/, солист на Държавна опера-Стара Загора и на пианиста и композитор Благовеста Константинова. В концерта са включени 12 руски и 14 български романси от най-известните композитори на двете страни –П.И.Чайковски, С.Рахманинов, Н.Римски-Корсаков, М.Мусорогски, Тодор Попов, Иван Маринов, Георги Златев-Черкин, Парашкев Хаджиев, Благовеста Константинова и по стихове на Лев Мей, А.Толстой, Ив.Бунин, Полонски, Иля Брен, Пенчо Славейков, Христо Ясенов, Димчо Дебелянов, Пейо Яворов, Николай Лилиев и др. Много от българските романси ще бъдат изпълнени в Стара Загора за първи път. Концертът Красотата на славянската душа е на 13 май от 18,30 ч. в залата на РБ Захарий Княжески. Водещ ще бъде музикологът и диригент Стоян Ангелов.
Припомняме, че през 2013 г. младият режисьор Славчо Николов реализира на сцената на Операта /на самата сцена!/ спектакъла Севилският бръснар за деца - също с финансиране от Културния календар на Община Стара Загора. Спектакълът бе номиниран и за наградата Кристална лира на Съюза на българските музикални и танцови дейци. Всяка година Община Стара Загора отправя в края на годината покана към културните организации, неправителствения сектор, гражданските сдружения, общинските структури в областта на културата и изкуствата, отделни творци, изпълнители и граждани за участие и партньорство при разработване на Културния календар на Общината за следващата година. Културният календар е реализира общинската културна политика, свързана с ангажиментите на местната власт за организирането на културния живот на територията на общината, изявата и развитието на собствения творчески потенциал, координирането и подпомагането на инициативите на културните организации, както и дейностите по формиране и задоволяване на културните потребности на общността.

И двете събития на артистите на Операта Гергана Русекова и Иван Кабамитов са с вход свободен.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |