Събития Общественото обсъждане на Бюджет 2010 на община Стара Загора приключи

Общественото обсъждане на Бюджет 2010 на община Стара Загора приключи

Неделя, 24 януари 2010 г., 21:06
Размер на буквите

Първият етап от обсъждането на Бюджет 2010 на Община Стара Загора бе с кметските наместници и шефовете на административни бюра. През минала седмица във всеки един от дните бе предвидена среща на кмета на общината проф. Светлин Танчев, заместник-кметовете Велизар Балабанов, проф. Димитър Динев, Белчо Белчев и Боян Даскалов, секретаря на общината Николина Горова и главния финансист Цанка Ганева с представители на неправителствените организации, представителите на бизнеса, на културата и образованието.

На 22 януари бе дадена и пресконференция за медиите. През тази година бюджетът е с 18% по-оскъден в сравнение с миналата година, но всъщност намалението е минимално, защото през миналата година са завършени над 95% два от големите проекти - канализация на кв. Кольо Ганчев и разширението на запад на бул. Славянски, поясни проф. Танчев. РЕАЛНОТО НАМАЛЕНИЕ НА БЮДЖЕТА НА ОБЩИНАТА Е С ОКОЛО 6 МЛН. ЛВ., пише вестник Национална бизнес поща.

Приходите възлизат на 82 758 000 лв. Приоритет остава образованието. Относителният му дял в бюджета е 31.51% - 26 074 000 лв. За здравеопазване са заделени 13.72% -11 353 000 лв. За всички основни пера средствата са в рамките на тези от миналата година. Намалението е единствено ЗА СМЕТКА НА ИНВЕСТИЦИОННАТА ПРОГРАМА НА ОБЩИНАТА, което, разбира се, не е успокояващ факт, но е логична стъпка по време на криза и ограничен ресурс. Кметът и зам.-кметовете заявиха, че Община Стара Загора няма да разчита само на бюджета, вече разполага със средства, осигурени по европейски проекти и програми, през февруари се надява да получи одобрение и проектът за 10 млн. лв. за благоустрояване на кв. Железник, а се разработват и нови проекти. Въпреки ограниченията, които се налагат с оглед икономическата ситуация, НЕ СА УВЕЛИЧЕНИ МЕСТНИТЕ ДАНЪЦИ И ТАКСИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ТАКСИТЕ ЗА ЯСЛИ И ДЕТСКИ ГРАДИНИ.
Най-сериозната реформа е минаването и на детските градини на делегиран бюджет, както училищата -делегираните бюджети са доказали ефективността си. Ще бъдат осигурени също обещаните на ФК Берое между 200-250 000 лв., които ще бъдат отпускани през регистриращото се в момента сдружение за подпомагане на Берое.

Общинската администрация има интересна идея за обезпечаване на поддръжката на всички културни институции в Стара Загора чрез СЪЗДАВАНЕТО НА СПЕЦИАЛНО ОБЩИНСКО МИНИПРЕДПРИЯТИЕ.
Служителите му ще са заети с поддръжката на операта, театъра, регионалната библиотека, художествената галерия и музея. Предприятието ще може да реализира и собствени приходи като извади на пазара залите на библиотеката, синдикалния дом, театъра и операта, лапидариума и античната улица за организирането на концерти и обществени прояви.

Председателят на областното представителство на Камарата на строителите в града на липите Кольо Колев попита имали проявен инвеститорски интерес в последните месеци. Проф. Димитър Динев обясни, че ЕДИНСТВЕНИТЕ СЕРИОЗНИ ИНВЕСТИТОРИ, КОИТО СА ЗАЯВИЛИ ИНТЕРЕС, СА ОТ ФИНЛАНДСКА ФИРМА, която е поискала цялата индустриална зона (200 дка), но им се е видяла малка - искали са 250 - 260 дка. Дали ще се стигне до реални преговори и договор, все още не се знае.
Стара Загора традиционно привлича добър инвеститорски интерес и ако се оправдаят прогнозите за поне леко раздвижване в посока растеж във втората половина на годината, е възможно да се появят и нови инвеститори.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2015 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |