Събития Мария Клинчева представя Гергана Русекова в новото матине на Старозагорска опера Звездите на бъдещето

Мария Клинчева представя Гергана Русекова в новото матине на Старозагорска опера Звездите на бъдещето

Четвъртък, 31 март 2016 г., 09:46
Размер на буквите
Maria Kl1На 2 април 2016 година една звезда на небето официално ще носи имената на две земни звезди – Мария Клинчева и Гергана Русекова. Първата е дългогодишна Прима на Старозагорската опера от близкото и минало. Втората – млада, много талантлива и мнообещаваща оперна певица-мецосопран. Правото върху името на звездата е притежание на Държавна опера-Стара Загора и се утвърждава с официален Сертификат, международен образец, утвърден от Председателя на Федерацията по Космонавтика на Русия. Една звезда на небето ще получи имената на две много красиви и много талантливи дами на Старозагорска опера. Новото издание на популярните съботни матинета в Операта се казва Звездите на бъдещето и стартира на 2 април от 11 часа във фоайето на Операта.
В него Мария Клинчева ще представи увлекателно своята млада колежка и нова надежда на операта - Гергана Русекова. Ще чуете изпълнения на Гергана и на Екатерина Станчева-гост в съпровод на пиано-Деница Петрова. Очакват ви и още изненади, каквито могат винаги да се очакват от звездите,защото те са едновременно предсказуеми и непредвидими.
На 23 април /събота/ от 11 часа във второто издание на матинето Звездите на бъдещето оперната Прима Христина Ангелакова ще представи Русалина Мочукова – солист с изключителен глас и излъчване, гордост на Старозагорска опера.

По малко за големите звезди Мария Клинчева и Гергана Русекова:

На 7 ноември миналата година Мария Клинчева бе представена в съботното матине „Емоция и Любов в Операта. Мария Клинчева НМА Проф. Панчо Владигеров, специализира в Музикалната академия Киджана в Сиена, Италия и в Римската академия Санта Чечилия. Има сцената на Старозагорската опера над 40 роли от европейската и българската класика. За своите високи творчески постижения през 2013 г. тя заслужено получава Наградата Стара Загора.
Гергана Русекова /мецосопран/ за първи път бе представена пред старозагорската публика на 17 март 2015 година, когато участва в концерт с пиано във фоайето на Операта. През май 2015 година Гергана направи своя успешен дебют в ролята на Азучена в операта Трубадур на Верди на сцената на Старозагорската опера. За първи път в ролята на Кармен от едноименната опера на Жорж Бизе зрителите я видяха на 30 октомври 2015 г.на сцената на Операта. За първи път в комична роля пък Гергана участва в премиерата на Сватбата на Фигаро от В.А.Моцарт на 23 януари тази година в ролята на Марцелина.
В репертоара на певицата влизат още главните роли от оперите Дон Карлос на Верди, Самсон и Далила от Сен-Санс, Кармен от едноименната опера на Бизе, както и солистичните партии от Реквием на Моцарт и Верди, Малка слънчева меса и Малка тържествена меса на Росини, Девета симфония на Бетовен, Меса Нелсон на Хайдн, Стабат Матер на Перголези и др.
Тя е дълбоко проникновен изпълнител, силата на гласа й е част от психологическото изграждане на образа. Гергана пее с лекотата на добре обучен изпълнител, чиракувал не случайно при големи имена на оперното изкуство. Тя е очарователна и печели с поведението си симпатиите на публиката пише Донка Йотова във в.Национална бизнес поща.
ГЕРГАНА РУСЕКОВА е родена в Пазарджик. През 2005 г. завършва оперно пеене в Националната музикална академия Проф. Панчо Владигеров в София. Работи с доцент Констанца Вачкова (от 2006 г. до сега). Специализирала е в майсторските класове на проф. Джефри Гол – първи контратенор на Метрополитан опера, преподавател в Къртис, Филаделфия, на Валерий Рифкин /диригент в Лос Анджелис Опера/ и певците: Мартина Аройо, Наталия Афеян, Георги Чолаков, Стефка Евстатиева, Фиоренца Косотто.
През 2006 г. Гергана Русекова е специализант в Университета Дюкейн, Питсбърг, под ръководството на Клаудия Пинца, Генко Гешев, Сузана Лемберская и Джонатан Лоусън. Носителка е на специалната награда и стипендия за обучение в САЩ от Международния конкурс за млади оперни певци Пълдин 2005 г. През 2006 г. е лауреат на конкурса Христо Бръмбаров. През 2007 г. печели стипендия за Международна лятна академия за млади оперни певци Ezio Pinza EPCASO 2007 и работи с диригента Mаурицио Арена, Мария Киара /сопран/, Енца Ферари /главен корепетитoр на Teatro La Scalla/, Джани Капелето /главен корепетитoр на Teatro Lirico-Тревизо/ и Мария Паван /корепетитoр на Teatro La Scalla- Милано/. През май 2009 печели Голямата награда на Европейския конкурс за млади изпълнители на класическа музика Короната на Търновград-В.Търново и наградата на БНР, а именно записи и концерти с оркестъра на БНР. През юни 2009 печели трета награда на Националния Конкурс за млади оперни певци Гена Димитрова-Плевен. През октомври 2009 печели трета награда на Международния Конкурс на млади оперни певци Риторна Винчитор-Ерколано, Италия и на специалната награда на конкурса -участие в постановка на Тоска в ролята на Тоска.
През 2010 г. гастролира в Испания и Франция в ролите на Сантуца от Селска чест на Маскани и Салюд от Кратък живот на Де Фая. През сезон 2011-2012 дебютира на сцената на Софийската опера и балет в ролята на Тоска от едноименната опера на Пучини и в ролята на Сантуца от операта Селска чест на Маскани. През ноември 2012 участва в традиционното турне на Софийската опера в Япония със спектаклите на Тоска на Пучини и Селска чест на Маскани. През същия сезон прави студийни записи в БНР. През сезон 2013-2014 дебютира в ролята на Амнерис от операта Аида на Верди – спектакъл на световноизвестния аржентински художник и режисьор Уго Де Ана, копродукция на Софийската опера и Арена Ди Верона, Италия. 

Заповядайте на 2 април от 11 часа във фоайето на Държавна опера-Стара Загора! 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |