Събития Национален център по медиация предлагат от Клуба на работодателя

Национален център по медиация предлагат от Клуба на работодателя

Сряда, 30 март 2016 г., 15:15
Размер на буквите
1Среща клуб на работодателяДа бъде създаден Национален център за медиация между средните и висши учебни заведения и работодателите предложиха от Клуба на работодателя и областната администрация в Стара Загора на среща между представители на бизнеса от региона и директори на професионални гимназии, посветена на проблемите на образованието. Идеята за създаване на по-тясна връзка между професионалните училища и бизнеса бе разисквана още миналата година на заседание за държавния план прием в средните училища в Старозагорска област за учебната 2016/2017 г. Тогава по предложение на Областна администрация и Търговско-промишлена палата Стара Загора се взе решение да бъде проведена анкета сред работодателите, в която те да декларират нуждите си от кадри през следващите 5-10 години.
Идеята за Национален център за медиация е нова, а целта е да се направи по-ефективно партнирането между бизнеса и образователните институции и да бъде намален недостигът от специалисти в много от сферите на българската икономика. В дискусията, която продължи повече от два часа, стана ясно, че много от фирмите имат желание да предоставят базата си за обучение на ученици от професионалните гимназии. Центърът по медиация има готовност да съдейства на Министерството на образованието и с други предложения за реформи в професионалното обучение у нас, свързани с подобряване на неговото качество и подготовката на кадри.
Клубът на работодателя предлага също Националният център по медиация да отвори офиси в цялата страна и представителства в Турция и Гърция, чиято цел ще бъде привличане на млади хора от двете държави за обучение в България.
Областният управител Георги Ранов се ангажира да инициира в Стара Загора среща между работодатели, директори на гимназии и министрите на образованието и на икономиката, на която да бъдат разисквани всички поставени от бизнеса проблеми на професионалното обучение и идеи за тяхното решаване.
Зам.- областният управител Мариана Кръстева очерта началните стъпки, които трябва да бъдат направени в посока подобряване на взаимоотношенията между бизнес и образование. „След като приключи анкетата, ще предоставим резултатите от нея на всички директори на професионални гимназии в областта. Нека те, на тази база, решат от какви специалности имат нужда училищата, които ръководят. На второ място – бизнесът трябва да влезе в училищата и да разказва за себе си. Необходимо е да се търсят начини да се провокира интересът на младите хора към професионалните гимназии. И това трябва да се случва още в 6-7 клас, преди учениците да са избрали как да продължат образованието си”, каза още Кръстева.
Сред добрите практики беше посочена Панорамата на професионалното образование, която се провежда всяка година в Стара Загора. Тази година на нея ще присъстват със свои щандове не само професионални училища, а и фирми от региона, които ще презентират своите производства и нуждата си от специалисти в различни направления.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |