Събития Отворено писмо на 4-те национално представителни организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

Отворено писмо на 4-те национално представителни организации – АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

Сряда, 23 март 2016 г., 14:39
Размер на буквите
thumb main AOBRweb01По-евтиният газ трябва да намали значимо цената на електроенергията, изкупувана от топлофикациите, а не ефекта да се насочи към намаляване на цената на топлоенергията. През тази седмица се очаква КЕВР да вземе решение за поевтиняване на природния газ с над 23%. Намалението на цената ще влезе в сила от 1 април т.г. Бизнесът настоява и очаква намалението на цената на природния газ този път да се отрази единствено в намаление на цената на електроенергията, произвеждана от когенерациите на топлофикациите, което ще облекчи и бита и индустрията чрез намаление на таксата задължение към обществото. Каква беше практиката досега? Всяко поскъпване на газа се отразяваше основно в повишаване изкупната цена на електрическата енергия, която топлофикациите произвеждат паралелно с топлонергията.
В същото време се задържаше или съвсем леко се повишаваше цената на топлоенергията. След 2006 г. цената на природния газ се изменяше във възходяща тенденция и до 2014 г. поскъпването достигна повече от два пъти по-високи нива спрямо 2006 г. През всичките тези години поскъпването на газа по гореописаната схема наду цената на електрическата енергия от когенерациите на топлофикациите до нива от 294 лв./Мвтч. Това е четири пъти над пазарната цена на електроенергията. Междувременно цената на парното в същия период се увеличи само с около 20% и стигна нива от 80 лв./Мвтч.
Електроенергията от топлофикациите не се продава на свободния пазар, а се изкупува от НЕК ЕАД по преференциални цени и точно затова беше възможно да се стигне до нива от 294 лв./Мвтч. Тези преференциални цени се заплащат от всички потребители на електроенергия – битови, обществени и стопански чрез фиксираната компонента Задължение към обществото, която участва в крайната цена на електроенергията.
Всичко това се правеше, парното да остане по-атрактивен начин на отопление спрямо алтернативните начини на отопление. Така през годините се получи значително кръстосано субсидиране. Всички потребители на електроенергия, както битови, така и стопански осигуряваха евтино парно на жителите в топлофицираните градове. В България обаче около 11% от населението се отоплява с централизирано топлоснабдяване, а всички плащат сметката чрез скъпата електроенергия. Проблемът с това непазарно изкривяване и нелогично товарене на едни потребители за сметка на други многократно е поставян на вниманието на предишни състави на ДКЕВР, но така и не се решаваше. Затова сме категорични, че днес поевтиняването на природния газ трябва да бъде насочено единствено към поевтиняване на цената, по която се изкупува електроенергията от топлофикациите и незначително да се отрази в цената на топлоенергията.
АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ категорично подкрепят намерението на КЕВР да премахне кръстосаното субсидиране и да прекрати подпирането на цената на парното, чрез цената на електроенергията. Няма как да се приема за нормално отоплението в топлофицирани домове да се доплаща от всички потребители на електроенергия.
По-евтиният ток за бита и индустрията означава икономическа справедливост, по-голяма конкурентоспособност на българската икономика, повече приходи в бюджета, повече работните места и достойни доходи за българина.

АСОЦИАЦИЯ НА ИНДУСТРИАЛНИЯ КАПИТАЛ В                                               БЪЛГАРСКА СТОПАНСКА КАМАРА – СЪЮЗ НА
БЪЛГАРИЯ (АИКБ)                                                                                                  БЪЛГАРСКИЯ БИЗНЕС (БСК)

БЪЛГАРСКА ТЪРГОВСКО-ПРОМИШЛЕНА ПАЛАТА                                          КОНФЕДЕРАЦИЯТА НА РАБОТОДАТЕЛИТЕ И
(БТПП)                                                                                                                      ИНДУСТРИАЛЦИТЕ В БЪЛГАРИЯ (КРИБ)

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |