Събития Проверете здравните си осигуровки, съветват от НАП

Проверете здравните си осигуровки, съветват от НАП

Сряда, 16 март 2016 г., 14:56
Размер на буквите
НАП Стара ЗагораНад 6500 жители от Старозагорска област възстановиха здравните си права през последното тримесечие на 2015 г. Апелираме към всички тях, да не забравят да заплатят месечната вноска за здраве от 16,80 лева. В случай че пропуснат до три вноски, рискуват отново да са с прекъснати здравни права и ще трябва да платят дължимото за пет години назад. С промените в законодателството, лицата които са загубили здравните си права, могат да ги възстановяват след заплащане на неплатените вноски за последните 5 години (60 месеца). Трябва да се има предвид също, че когато задължението за внасяне на осигурителните вноски е на работодателя или на друго лице, невнасянето на осигурителни вноски не лишава осигуреното лице от осигурителни права.
Напомняме, че преди да платят дължимите си вноски, хората с прекъснати здравноосигурителни права трябва да са подали и Декларация образец 7. Не трябва да се забравя също и че, ако те имат по-стари задължения, преди да платят дължимите вноски, трябва да подадат заявление (2а), в което да опишат поредността на погасяване на дълговете си за здраве. В противен случай преведените пари ще отидат за покриване на най-старите им задължения, ако имат такива.
С новите промени в закона за здравното осигуряване, лицата които работят само по граждански договори, ще се считат за здравно осигурени само ако сумата от месечния им осигурителен доход е по-голяма или равна на минималната работна заплата – 420лв. Има вероятност някои лица да загубят здравните си права, ако не са подали съответната осигурителна декларация или се осигуряват на по-малка сума от минималната работна заплата.
Съветваме гражданите да направят справка за здравноосигурителния си статус от електронната услуга на НАП, или по телефона на 0700 18 700, на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. С електронния калкулатор на НАП гражданите могат автоматично да изчислят дължимите здравноосигурителни вноски и лихвите към тях.
Повече информация за възможностите за проверка на здравноосигурителния статус, възстановяване на здравни права, както и друга информация, клиентите на НАП могат да получат на телефон 0700 18 700 и в офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |