Събития Експерти от КЕВР дойдоха в Мини Марица -изток

Експерти от КЕВР дойдоха в Мини Марица -изток

Събота, 12 март 2016 г., 15:08
Размер на буквите
мини марица изтокПърва работна среща между представители на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) и ръководството на Мини Марица-изток се състоя в управлението на въгледобивното дружество в Раднево, съобщиха от пресцентъра на мините. Заместник- изпълнителният директор Димитър Чолаков запозна експертите с проблемите, възникнали в дружеството през миналата година в резултат на надпланово производство на въглища и финансовата ликвидност. Намеренията на ръководството за следващия тригодишен период бяха подробно разисквани тъй като те пряко влияят върху стабилността на работата на целия енергиен комплекс Марица-изток.
Специалистите от КЕВР получиха най-подробна представа за направленията на товаропотоците от рудниците към съответните топлоелектрически централи и възможните количества електроенергия, които могат да се произведат от тези количества въглища. Разисквани бяха и въпроси и предложения, поставени от специалистите от Световната банка, относно възможностите на Мини Марица-изток за подаване на въглища към ТЕЦ ЕЙ И ЕС Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3 и отражението на цената на електроенергията, произведена от тях върху регулирания пазар. Коментирани бяха и въпроси, свързани с лицензията на Мини Марица-изток за търговия с електроенергия, възможностите за участие на дружеството в Енергийната борса, предимствата и евентуалните проблеми на мините като сериозен консуматор на електроенергия.
Устойчивото развитие на рудниците изисква реализирането на мащабни инфраструктурни проекти, чиято стойност се изчислява на милиони левове. В този смисъл новината, че е избран Консорциум с участието на J. P. Morgan Secutities да предостави до 650 млн. евро заем на Български енергиен холдинг е обнадеждаваща за нас, коментира зам.- изпълнителният директор Димитър Чолаков. Това ще даде възможност на Мините да получат забавените си плащания от топлоелектрическите централи в комплекса, допълни той. КЕВР не регулира цената на въглищата, но нека да си дадем сметка, че Мини Марица-изток са първи по веригата на електропроизводството в комплекса и трябва сериозно да се анализират и отчетат техните възможности да снабдяват с въглища централите в района, обясни Евгения Харитонова, член на КЕВР. След разговорите, въпреки неблагоприятните метеорологични условия, експертите се запознаха на място с работата на тежкото минно оборудване. 
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |