Събития Хиляди старозагорци съпроводиха 300-метровия национален флаг до Самарското знаме

Хиляди старозагорци съпроводиха 300-метровия национален флаг до Самарското знаме

Четвъртък, 03 март 2016 г., 18:00
Размер на буквите
1шествиетоХиляди старозагорци съпроводиха на Трети март националния трибагреник към хълма, на който българските опълченци за първи път развяват първото бойно знаме в историята на България. На старозагорската Шипка, както вече наричат Мемориалния комплекс Бранителите на Стара Загора, трикольорът се издигна на един от най-големите паметници в България - монумента Самарското знаме. Паметното шествие тръгна от площада пред общината, където кметът Живко Тодоров отправи поздрав към присъстващите. В словото си за празника, той отбеляза, че трети март е най-святата дата в историята ни, защото ни дава свободата и възможността да се определяме като свободни хора, достойни жители на Европа и България.

Трябва да се гордеем с историята си, с подвига на всички загинали, с нашите сънародници, които ни направиха свободни хора. Трябва да възпитаваме в младите хора и онези, които ще изградят тук бъдещето си, морала и ценностите, оставени от пролялите кръвта си за Родината. България е държава с герои, чийто подвиг трябва да продължим днес, призова той стотиците изпълнили площада.

шествието 1

Кметът, министърът на отбраната Николай Ненчев, народни представители, общинското и областно ръководство на Стара Загора, общински съветници и гости участваха в тържествения ритуал за издигане на националния флаг, след което поведоха шествието на старозагорци към хълма. В него се включиха представители на прабългарската школа Бага Тур, на дружество Традиция, ученици, обществени организации, военни и много граждани.  
Благодаря на всички, които дойдоха тук и направиха днешния празник.  България трябва да бъде единна и българският народ  трябва да продължи делото на възрожденците, призова военният министър Николай Ненчев. Горд съм с Вас, моите съграждани. Покланям се пред духа, с който поддържате българщината, защото всички Вие сте България и аз съм сигурен в нейното бъдеще, каза Живко Тодоров.

1шествие знаме

На хълма от 11.30 часа започна военен ритуал за поднасяне на венци и цветя. Стотици граждани също сложиха цветя в памет на загиналите. Венци и цветя бяха положени на всички паметници, посветени на Освобождението на Стара Загора - Паметник на Защитниците на Стара Загора, Мавзолей– костница 19 юлий 1877, Паметник на Трета опълченска дружина и подп. Калитин, Паметник на загиналите воини в Джуранлийския бой и Паметника на загиналите във войните старозагорци. От 19 часа бе тържествената заря-проверка, с която бе отдадена почит към геройски загиналите за Свободата на България. Стотици старозагорци пяха националния химн под съпровода на Военния духов оркестър. Началникът на Старозагорския гарнизон бригаден генерал Димитър Илиев поздрави военнослужещите по случай Трети март и прие строя на личния състав, участващ в церемонията. Празничната програма на общоградското честване на Националния празник продължи с патриотичните песни на група Епизод.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |