Събития Едноличните търговци плащат 15% данък върху доходите си от стопанска дейност

Едноличните търговци плащат 15% данък върху доходите си от стопанска дейност

Четвъртък, 18 февруари 2016 г., 16:30
Размер на буквите
НАП Стара ЗагораДоходите от стопанска дейност на едноличните търговци се облагат със ставка от 15%, а за останалите доходи, подлежащи на облагане с данък върху общата годишна данъчна основа, всички физически лица заплащат 10% данък, съобщиха от Старозагорския офис на НАП. Например едноличен търговец, чиято дейност е производство на дограма, ще заплати 15% данък върху годишната данъчна основа като ЕТ. В същото време, ако собственикът на предприятието на едноличния търговец е получил хонорар по граждански договор, то този доход ще се обложи с данък върху общата годишна данъчна основа в размер на 10 на сто. Едноличните търговци, които през 2015г. не са осъществявали стопанска дейност и не са придобили други доходи,  подлежащи на деклариране, не са задължени да подават годишна данъчна декларация през 2016г.

Годишната данъчна декларация може да бъде изтеглена от интернет сайта на НАП. Формулярите се подават до 3 май 2016г., като декларираният данък за довнасяне трябва да бъде внесен в същия срок.

Напомняме, че при подаване на декларации и документи, клиентите ни са длъжни да се легитимират с личен документ за самоличност, независимо от избрания офис на НАП или пощенски клон. Задължително е те да са попълнили телефонен или мобилен номер за контакт и разбира се да са подписали подаваните документи.
До 31 март едноличните търговци, които имат данък за довнасяне, могат да се възползват от пет процентната отстъпка, ако са подали декларацията си по интернет с Е-подпис или ПИК и са внесли целия размер на данъка за довнасяне в срок до 3 май 2016 г. Допълнително условие е същите да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения към момента на подаване на декларацията. Плащането на данъци и осигуровки се извършва само по банков път.

И през тази година, данъчните декларации могат да бъдат подадени по интернет подписани с Е-подпис, с ПИК, в пощенските клонове или по куриер с обратна разписка.

Консултации при попълването на формулярите могат да бъдат получени на място в офисите на НАП в Стара Загора и Казанлък и на информационния телефон на НАП: 0700 18 700, на цената на градски разговор. 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |