Събития Ресторантьори поискаха промени в законовата уредба за децата в заведения

Ресторантьори поискаха промени в законовата уредба за децата в заведения

Понеделник, 08 февруари 2016 г., 08:23
Размер на буквите
ресторантьориЗа промени в законовата уредба свързана с работата на хотелиерите и ресторантьорите за закрила на децата, посещаващи такива обекти, настояха хората от бранша на кръгла маса на тема За социално отговорен бизнес и закрила на нашите деца в Стара Загора. Тя бе организирана от Сдружението на ресторантьорите и хотелиерите в Града на липите, по повод нашумелия случай с такса за буйни деца въведена в старозагорско заведение. Собственикът сложи в менюто си уведомление, че не разполага с детски кът и затова е забранена играта на малчугани, а нарушителите трябва да платят минимум 20 лв.  Заради тази такса Живка Александрова от Стара Загора подаде сигнал в Комисията за защита от дискриминация. На срещата собственикът на заведението Лъчезар Шулеков призна, че не е налагал глоби на родители.

Идеята му е била, родителите да се отнасят по-отговорно към децата. Той и други негови колеги припомниха, че по закон те носят отговорност, ако се случи нещо на децата, макар родителите да са с тях.

Грижата и отговорността за децата в заведенията да бъде споделена между родители и персонал, бе общата констатация по време на срещата.

Според малкото майки, дошли на срещата, написаното в менюто на заведението е обидно, собствениците на заведения биха могли да използват други начини за предупреждение, а не чрез заплахи за глоби. Омбудсманът Павлина Делчева коментира, че текстът е неправилно формулиран и може да се счете като дискриминация срещу семействата с деца, решили да посетят ресторанта.

Основният проблем според представителите на бранша е, че липсват законови правила за отговорността на собственика и възможността да се прави бизнес.

В наредбите за заведения с детски кът има точно описание какви изисквания трябва да се спазят, но останалите ресторанти делят отговорност с родителите, а те не винаги държат под око буйните си малчугани.

Живка Александрова посъветва ресторантьорите да въведат правилник за вътрешен ред и да го поставят в менютата си. Така ако някои родители, чиито деца пречат на другите или застрашават здравето си, могат да бъдат изгонени и без да ги плашат с такса. 
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |