Събития Приеха бюджета на община Стара Загора за 2016 г.

Приеха бюджета на община Стара Загора за 2016 г.

Петък, 29 януари 2016 г., 13:42
Размер на буквите
сесия бюджетС 42 гласа за бе подкрепен проектът за Бюджет 2016 г. на община Стара Загора. Приходната му част за тази година е в размер на над 100 млн. лева.  Общинският бюджет за текущата година почти повтори този от 2015 г., с което продължава да следва консервативната си политика, стана ясно по време на редовното заседание на Старозагорския общински съвет. Държавните  приходи  - са малко над 51 млн. лева, а общинските над 49 млн. лева, уточни председателят на Постоянната комисия по финанси и бюджет Диян Димитров. Повишаване на данъците и таксите няма да има, подчерта още той. 38% са предвидените инвестиции за подобряване качеството на образование. Заложени са средства за рехабилитация на Детска ясла № 6 Щастие и Детска градина №10 Светлина. Ще бъдат ремонтирани стола и салона на 11 ОУ Николай Лилиев, обновяване ще има и на ОУ Георги Райчев.
Ремонт предстои и за отоплителната ситема на Математическата гимназия, а отоплителни котли ще бъдат закупени за ЦДГ № 20 Мир и общинската зала за баскетбол (бивша ДЗУ), допълни още Диян Димитров. За малките населени места също са отредени финансови средства - ремонт на читалища, кметства и пътна инфраструктура. Очаква се да бъде рехабилитиран пътят между селата Ловец и Борово, каза той и обобщи, че през 2016 година Община Стара Загора предвижда  около 11 млн.  лева капиталови разходи.
Предстои обновяване на още междублокови пространства и паркинги в града, както и обособяване на зони за отдих и релаксация. През тази година е предвидена и реконструкция на водопроводна и канализационна мрежа в кварталите Кольо Ганчев и Самара.

Приоритетни за Общината остават привличането на средства по европейски проекти, програми  и фондове и подобряването на образователната, социалната, здравната, спортната и културната инфраструктура.

По време на редовното заседание на Общинския съвет бе гласувана и Награда за гражданска доблест, която да бъде връчена на Мария Стоилова. Момичето спаси живота на шофьор на тролейбус в началото на годината и предотврати възникване на тежко произшествие. Това е проява на изключителна съобразителност, смелост и решителност в полза на обществото, която следва да бъде доведена по подходящ начин до знанието на гражданите. Такива прояви следва да бъдат давани за пример в обществото и да бъдат стимулирани по начини, уредени със закон или друг нормативен акт, гласи предложението на съветниците от Групата на ГЕРБ. С 40 гласа за бе подкрепата за точката, която дава на Мария парична премия в размер на хиляда лева и специална грамота.

Старейшините грасуваха да бъдат повишени заплатите на кметовете на малки населени места от следващия месец. В дневния ред на януарското заседание бе приет на първо четене и проекта за нов правилник за дейност на съветниците, по който работи временна комисия.

Бе дадено разрешение на Тролейбусни и автобусни превози ЕООД  за изграждане на дизелов модул със система за отчитане на зареждането и осигуряване на резервно електрозахранване на ТИС-4.

Общинският съвет даде съгласие Община Стара Загора да подаде проектно предложение по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, приоритетна ос Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване, за безвъзмездна финансова помощ за проект Услуги за ранно детско развитие.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |