Събития Искане от Европейския парламент за вдигане на блокадата от българо-гръцката граница

Искане от Европейския парламент за вдигане на блокадата от българо-гръцката граница

Четвъртък, 21 януари 2010 г., 09:25
Размер на буквите

По инициатива на Илиана Иванова, евродепутат от ГЕРБ/ЕНП българските евродепутати  изпратиха спешно запитване до Европейската комисия относно блокирането на българската граница от гръцки фермери, което противоречи на основни разпоредби на ЕС за свободното преминаване на стоки, хора и услуги през териториите на държавите-членки на ЕС. Подобни блокади на движението между двете държави не са новост и се случват вече няколко пъти през последните години.

Необходимо е да се осигури спазване на основни разпоредби на общностното право, каквото е свободното движение се подчертава в писмото, изпратено от българските евродепутати.

В искането за спешен отговор, Илиана Иванова и колегите й задават следните въпроси:

  • 1. Какви мерки и действия ще предприеме Европейската комисия, за да осигури прилагането на общностното законодателство от страна във възможно най-кратки срокове?
  • 2. По какъв конкретен начин ще съдейства Европейската комисия за изплащане на обезщетения на България и българските икономически субекти, които търпят сериозни финансови загуби?
  • 3. Как Европейската комисия ще си сътрудничи с гръцките власти, за да се увери, че подобни протести на гръцка територията няма да блокират трафика между двете страни в бъдеще?

От 18 януари тази година гръцки фермери ежедневно протестират на територията на Гърция, като блокират пътищата и 3 гранични контролно-пропусквателни пунктове с България. Заради блокадата, трафикът на моторни-превозни средства между двете страни е напълно парализиран, което е пряко нарушение на разпоредбите в Договорите и в частност на свободното движение на стоки, хора и услуги. Българската икономика, бизнесът и всички граждани търпят тежки икономически загуби от над 3 млн. евро дневно от тази блокада.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |