Събития Предлагат тригодишен план за стабилизация на Мини Марица-изток

Предлагат тригодишен план за стабилизация на Мини Марица-изток

Вторник, 29 декември 2015 г., 10:14
Размер на буквите
mini maritza iztokТригодишен план за създаване на оптимални условия за работа в Мини Марица-изток е изготвило ръководството на въгледобивното дружество. Това съобщи съобщи изпълнителният директор инж. Андон Андонов. Общо 428 млн. лв. са фактурираните задължения на топлоцентралите в комплекса Марица-изток към мините. От тях 393 млн. лева са просрочени. Най-голям длъжник е американската ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3, която не е платила въглища за 245 млн. лв., от които 237 млн. са просрочени. Другата американска централа AES Гълъбово дължи 119 млн. лв., от които 113 млн. са просрочени. Общо 44 млн. лв. дължи държавната ТЕЦ Марица-изток 2 , от тях 22 млн. са просрочени. За 20 млн. лв. са неплатените въглища от Брикел. Общо 182 млн. лв. пък са задълженията на Мини Марица-изток към доставчици, към БЕХ, плащания по заеми и кредити. Проблемите ни са в две направления.

 Първото е липса на достатъчно количество открити въглища, а второто е в ценообразуването при продажбата им, коментира изпълнителният директор.

Оcнoвният пpoблeм зa дpyжecтвoтo e неритмичното развитие на откривните дейности. Капанът с откривката е заложен още през 2009 г., когато тогавашният министър на икономиката и енергетиката Петър Димитров отменя методиката за ценообразуване на въглищата. Постъпленията намаляват, заради по-ниската цена на въглищата, която се определя всяка година със заповед на ресорния министър. В момента тя е 77 лв. за тон условно гориво, а според отменената методика трябва да е 110-115 лв. за тон условно гориво.
Според изготвения тригодишен план, годишният добив не бива да надхвърля 27,35 млн. тона въглища. Вече не са важни толкова приходите, колкото стабилитета на рудниците, категоричен е изпълнителният директор. Ако се добиват по 27.35 млн. тона за срок от три години и се инвестира в откривката, след това дружеството може без проблеми да дава по 30-32 млн. тона въглища годишно на централите.

В находището има запаси от над 2 млрд. тона, които ще стигнат за още 60 години работа на централите.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |