Събития Вдигат паметник на Св. Климент Охридски в Стара Загора

Вдигат паметник на Св. Климент Охридски в Стара Загора

Сряда, 23 декември 2015 г., 14:02
Размер на буквите
паметник кл. охридскиЧетириметров паметник от камък и бронз на Св. Климент Охридски, по повод 1100 години от неговата смърт, ще бъде изграден в Стара Загора, съобщиха от Общината. Той ще се издигне в градинката, североизточно от входа на едноименното читалище. Фигурата е висока 3,5 метра, но ще бъде изграден и пиедестал по препоръка на журиралите конкурса, проведен от община Стара Загора. Това стана ясно по време на общественото обсъждане на постъпилите седем конкурсни проекта. Компетентно жури с председател главният архитект на Общината Иван Кирчев и зам.-председател проф. Стефан Лютаков, ръководител катедра Скулптура на Факултета по изобразително изкуство на ВТУ Св. Св. Кирил и Методий е класирало на първо място проекта на Наско Настев и Красимир Добрев от Стара Загора, като най-пълно отговарящ на изискванията и критериите на конкурса и членовете му.
Сред тях са д-р Иван Аяров от читалище Св. Климент Охридски – 1858, арх. Иван Иванов - от Съюза на архитектите в България, арх. Петър Киряков – от Камарата на архитектите, Филип Папазов от представителството на СБХ – Стара Загора.
Предложението на Настев и Добрев ще бъде премирано с награда от 2 000 лв. Авторите ще бъдат поканени да сключат договор за изпълнение с общината, когато приключат евентуални процедури по обжалване на резултатите от конкурса. Общината се задължава да реформира околното пространство и създаде подходяща и достъпна среда за възприемане на монумента.
Класираното на второ място предложение на участника Виктория 2011 ЕООД от Велико Търново получава парична награда от 1 500 лв. Наградено е и предложението на Иво Чехларов от с. Сливек, класирано на трето място, с 1 000 лв. Със свои предложения в открития конкурс с проекти участваха още Красимир Зарков от Стара Загора, арх. Диньо Динев от Стара Загора, Любомир Добрев от София и Димо Димов от Стара Загора.
Напълно съм удовлетворен от конкурса и взетото почти единодушно решение, което е празник за професионалистите в града. Считам, че правим крачка към това да има изкуство пред всяка сграда, обобщи мнението на журито арх. Петър Киряков.
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |