Събития ЕК ни дава 300 милиона евро допълнително за АЕЦ Козлодуй

ЕК ни дава 300 милиона евро допълнително за АЕЦ Козлодуй

Сряда, 09 септември 2009 г., 15:34
Размер на буквите

ЕК ни дава 300 милиона евро допълнително за АЕЦ Козлодуй. Това обяви пред БНР министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е в правителствената ни делегация в Брюксел. Той допълни, че все още не се знае откъде ще дойдат тези пари, но най-вероятно от Европейския фонд за възстановяване на икономиката.

В ЕК има голяма подкрепа за това, което се върши в момента в страната ни, голяма е надеждата, голямо е усещането, че България върви към промяна, заяви министърът на регионалната развитие Росен Плевнелиев след срещата на българските министри със заместник-шефа на Европейската комисия и отговарящ за предприемачеството и промишлеността Гюнтер Ферхойген и с комисаря Павел Самецки, отговарящ за регионалната политика, предаде БТА, цитирана от actualno.com.
Според Плевнелиев правителството ни е направило огромна стъпка напред в отношенията с Брюксел по отношение на комуникацията и прозрачността. Парите не са най-важното, а правото да бъдем третирани като всички останали, затова посланието ни беше, че разчитаме на подкрепата на ЕК, подчерта министърът. Той допълни, че в Брюксел са напълно наясно за извършеното досега.
От българските министри най-много е говорил Росен Плевнелиев за строителството на магистрала Тракия и реформата в Национална агенция Пътна инфраструктура. Министър Плевнелиев е посочил, че в новите тръжни процедури няма да има политическа намеса и дискриминационни условия, а българските и чуждите фирми ще бъдат третирани еднакво. Това е музика за моите уши, казал еврокомисарят Самецки, съобщиха участници в срещата, цитирани от БГНЕС.  
Комисар Самецки си отбелязал искането на българските министри за удължаване на срока на програма ИСПА, както и техния ангажимент да бъдат ускорени проектите чрез нова координираща система, заяви по-късно говорителят Денис Абът.
Представителите на ЕК изразили опасения от липса на приемственост и последователност в управлението на еврофондовете в България. Комисар Самецки подчертал, че реформите трябва да се случват в стабилна среда и без да се травмира администрацията.
Опасенията бяха свързани с усещането за революция в системата, но ние категорично успяхме да го парираме и да докажем, че сме правителство, което ще добави стойност към изграденото и бяхме разбрани правилно, отбеляза по този въпрос министър Росен Плевнелиев.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |