Събития Цената на Регионалното депо за отпадъци край Ракитница скача с 40 милиона лева

Цената на Регионалното депо за отпадъци край Ракитница скача с 40 милиона лева

Вторник, 19 януари 2010 г., 23:08
Размер на буквите

Нови, много сериозни финансови проблеми са се появили след вчерашната среща в МОСВ между представители на 11-те общини от Старозагорска област, плюс община Твърдица, и датския консултант по изграждането на регионалното съоръжение за битови отпадъци край старозагорското село Ракитница.

Според отлично запознати източници, предвиденото закрито компостиране на сметта и някои други допълнителни елементи от съоръжението оскъпяват проекта с 40 милиона лева. Това е непосилно за 12-те общини и техните представители са отказали да приемат доклада на датския консултант.
През следващата седмица кметът на Стара Загора проф. Танчев ще трябва да събере колегите си от Регионалното сдружение на общините, създадено за изграждане на създаденото за целта Регионално съоръжение и да решат кой вариант да приемат, пише вестник Старозагорски новини.
Явно закритото компостиране е непосилно, но ще трябва да се преценя и какво още да се отреже, за да се вместим в безвъзмездно отпуснатите от Европейския съюз 26 милиона евро.
Преди два месеца изтече информация, че от екоминистерството са готови да доплатят за варианта закрито компостиране на битовите отпадъци. Вчера обаче никой не е потвърдил тази готовност, която имаше за цел да успокои жителите и притежателите на имоти в Ракитница. Впрочем те продължават твърдо да бъдат против изграждането на съоръжение за отпадъци в тяхното землище. Мотивите им са, че не е спазено минималното хигиенно отстояние от депото до населеното място. По непотвърдена информация се очакват корекции на въпросната Наредба No 7 на Министерството на здравеопазването, които да съкратят разстоянието между депото и селото. Ако това се случи, конфликтите с хората от Ракитница ще станат още по-сериозни.
Вчера е бил обсъждан и вариант дали отпуснатите 26 милиона евро могат да се използват за изграждането на завод за преработка на отпадъците вместо за депо. Специалистите са заявили, че това по принцип е възможно, но процедурата с европейските институции е доста дълга и може да продължи две години. През това време пък ще загубим безвъзмездните 26 милиона.
Явно накъселите срокове и финансовите проблеми имат едно решение - да се започне с изграждането на депото и още отсега да се търсят варианти за строежа на завод. Преди месец от "Тера груп" изявиха желание да направят завода със собствени средства, но вероятно има и други варианти, които са предмет на допълнителни разговори. Независимо от изграждането на завода обаче, депо за битовите отпадъци трябва да има. Това е договорило навремето МОСВ с европейските институции.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |