Събития Гълъбово като Барселона

Гълъбово като Барселона

Понеделник, 12 октомври 2015 г., 07:08
Размер на буквите

lampi 2До края на месеца двата града ще си приличат по уникалната интегрирана система за улично осветление с най-модерните енергоспестяващи лампи, комбинирани с цялостно видеонаблюдение. Община Гълъбово е първа и единствена в страната, която въвежда умни LED лампи едновременно в града и 10-те села. Стойността на инвестицията е 2 милиона и 700 хиляди лева и се поема напълно от фирма ДЗЗД Респромгруп София. Пилотният проект се осъществява по т.н. еско-договори, при които рискът е за сметка на инвеститора.

 

Очаква се сметките за осветление /едно от най-големите пера в бюджета на общината/ да спаднат с 42-44%, да се намалят значително и въглеродните емисии, да се сведат да минимум разходите за поддръжка на системата. 2400 са новите лампи, произведени в България и отговарящи на всички съвременни стандарти. На възлови и рискови места, заедно с тях ще се монтират и камери, които ще подават сигнал непрекъснато в полицията. Доказано е от опита на Барселона и Франкфурт /единствените градове в Европа с такава единна система за сигурност и икономии/, че битовата престъпност спада наполовина. Ще се изгради команден център, който автоматично ще следи за интензитета на светлината и ще има връзка с метеорологичните станции. Например, ако в село Главан падне мъгла, уличното осветление там ще се включи по-рано и ще свети по-дълго от това в село Априлово, например, където времето е ясно. Също така, при пълнолуние, силата на осветеност от лампите ще бъде по-малка в сравнение с безлунна нощ. Разликата в минути от най-източното до най-западното село по отношение на изгрева и залеза, също ще се отразява на времето за светване и изгасване, както и в силата на светлината. Системата има и предупреждаваща роля, защото ще следи нивото на водата в яз. Розов кладенец. При бързо покачване от наводнение се подава ранен сигнал за предупреждение, за да се вземат адекватни мерки и да се предотвратят големи щети от преливане.

Еско-договорът защитава напълно интересите на Общината. Фирмата инвеститор е заложила определен процент на намаляване на разходите за улично осветление. Ако по една или друга причина той не се постигне, това е за нейна сметка, защото тя е поела за 10 години гаранциите за пълно затваряне на цикъла – от изграждането, монтирането, обучението, поддръжката до крайните резултати. Философията на този тип инвестиции е обратна на тези, при които печелят фирмите, дали най-ниска цена за изграждането на определен обект. В конкретния случай общият интерес – на инвеститор и получател на услугата, гарантира успеха. В световен мащаб първите резултати са получени в американския град Лос Анжелис и след това са пренесени в Европа. В България частично икономично осветление, съчетано с камери, е въведено в Своге и някои кръстовища на София.

Фирма ДЗЗД Респромгруп може да разшири обхвата на съвместната работа с Община Гълъбово. По думите на нейния управител Александър Лазаров, тя може да предложи и дизайнерско осветление на всички черкви в Гълъбово и селата, на паметници и красиви сгради, на паркове, детски площадки и градини.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |