Събития Д-р Стефан Бузалов: Вече 90% от гинекологичните операции в Болница Тракия се извършват по безкръвен път

Д-р Стефан Бузалов: Вече 90% от гинекологичните операции в Болница Тракия се извършват по безкръвен път

Сряда, 30 септември 2015 г., 15:10
Размер на буквите

TrakiaЗа първи път Националната конференция по миниинвазивна хирургия в гинекологията ще се проведе в Стара Загора. Д-р Стефан Бузалов е един от пионерите в утвърждаването на безкръвните минимално инвазивни методи на оперативно лечение в гинекологията. Преди 6 години в екип с друг свой колега акушер-гинеколог от Болница Тракия – д-р Пламен Янев, а по-късно и д-р Иван Иванов, започват да се извършват първите ендоскопски хирургични операции. Екипът специализира в над 10 от най-големите центрове по миниинвазивна хирургия в Европа.

Днес в Болница Тракия са извършени над 2000 гинекологични операции, като 90% от тях са безкръвни.

От 1 до 3 октомври Болница Тракия ще бъде домакин на Петата национална конференция по миниинвазивна хирургия, която по традиция се провежда в Плевен. Конференцията се организира от Медицински университет Плевен и Центъра за обучение по миниинвазивна хирургия ТЕЛЕЦ и този път ще се състои в Стара Загора, като признание за постигнатите резултати. Специален онлайн гост на конференцията ще бъде известният хирург проф.д-р Стефано Бетоки. Конференцията ще протече в зала Тервел на Парк-Хотел Стара Загора, където участниците ще наблюдават на живо операции по телемост от операционните зали на Болница Тракия и на хирургична клиника в италианския град Бари, където ще оперира проф. Бетоки.

- Д-р Бузалов, за първи път тази толкова значима конференция се провежда в Стара Загора. Защо това събитие е важно за нашия град и за Болница Тракия?

- Петата национална конференция по миниинвазивна хирургия е известна като „плевенската“ конференция, защото се организира от Медицинския университет в Плевен и от Центъра за обучение по миниинвазивна хирургия в Плевен - ТЕЛЕЦ. Логично, досега тя се провеждаше винаги в Плевен. За първи път тази година домакин ще бъде Стара Загора и по-специално Болница Тракия. Това е едно заслужено признание за МБАЛ Тракия, защото преди 6 години екипът на Акушеро-гинекологичната клиника в болницата положи много усилия в разработването на оперативни интервенции, извършвани по минимално инвазивен път. На практика в момента около 90% от нашите гинекологични операции се извършват именно чрез ендоскопски методи. Домакинството на конференцията е едно признание за постигнатото от нашия екип.

- Какви ще бъдат акцентите в програмата на конференцията?

- Разбира се, акцентът ще падне върху новите неща, които са навлезнали в ендоскопската хирургия. Тази година, макар и чрез жива връзка от Италия, в конференцията ще участва и проф. Стефано Бетоки, който е едно от големите имена в хистероскопската хирургия. Той ще проведе няколко операции на живо, които ще бъдат предавани от операционната зала в италианския град Бари. Участниците в конференцията ще могат да наблюдават на живо и операции от хирургията на Болница „Тракия“, които ще извършим аз, д-р Пламен Янев, д-р Георги Николов от София и проф. Славчо Томов от ТЕЛЕЦ - Плевен чрез телемост на екран и монитори в зала Тервел на Парк-Хотел Стара Загора.

- Кои са поканени да участват в тази конференция?

- Досега конференцията е събирала между 200 и 300 специалисти. Разпратили сме покани до всички колеги, до АГ-отделения и медицински звена от цялата страна, в които се практикува минимално инвазивна хирургия в гинекологията. Надяваме се да дойдат всички, които проявяват интерес към тази материя.

- Преди 6 години вашият хирургичен екип беше пионер в миниинвазивната хирургия в гинекологията. Методът привлече ли интересът и на други хирурзи?

- Когато започнахме преди 6 години в Стара Загора, ние наистина бяхме пионерите за града. Вече имаме и други колеги, които обучихме и които успешно се включват и работят миниинвазивна хирургия в гинекологията. Тогава я наричахме хирургия на бъдещето, вече казваме, че е хирургия на настоящето. Би трябвало тя да намира все по-голямо приложение, все повече колеги да работят по този начин, с оглед на предимствата, които предоставя. Минимално инвазивната хирургия има специфични особености, които трябва да бъдат овладени. В България вече има няколко центъра по миниинвазивна хирургия, които се развиват добре, освен старозагорския в Болница Тракия – в Пловдив, във Варна, в София, в Тутракан има такъв много добре работещ център. И това е добре за българските пациенти и развитието на българската медицина и здравеопазване.

- Какви операции се извършват днес в гинекологията чрез миниинвазивна хирургия?

- Почти цялата доброкачествена патология в гинекологията, при която се налага извършването на оперативно лечение, може да се извърши чрез лапароскопски метод по миниинвазивен път. Ограничени сме единствено при тумори с твърде голям обем. По миниинвазивен път могат да бъдат лекувани оперативно и някои злокачествени заболявания, като рак на шийката на матката и рак на лигавицата на матката, разбира се, ако заболяването е в първи стадий на развитие. А в Плевен тези операции могат да бъдат извършвани и с помощта на хирургичния робот Да Винчи.

- Какви предимства дава лапароскопската хирургия в гинекологията?

- Предимствата са кратък болничен престой – до 1-2 дни, бързо възстановяване на пациента, намалена следоперативна болка, намален процент на срастванията, които се получават при отворените оперативни интервенции, малки оперативни белези, по прецизен поглед при работа върху оперативното поле. Методът има много предимства, които трудно ще изброим докрай.

- Какво прави Болница Тракия за развитието на миниинвазивната хирургия в гинекологията?

- Ние, като лекари, се гордеем с богатия си опит и с около 2000 извършени интервенции по лапароскопски път за тези 6 години работа в Болница Тракия. До голяма степен обаче добрите резултати са факт и благодарение на отличното оборудване на болницата с всичко най-добро като инструментариум, с което разполагат и в най-големите центрове по миниинвазивна хирургия в Европа. А това можем да твърдим със сигурност, защото нашия екип премина обучения в над 10 от тези най-големи центрове в Европа. Там натрупахме не само голям опит, но и се запознахме отблизо и с оборудването им. А то е много важно, защото при миниинвазивната хирургия, за разлика от отворената, добрият инструментариум е от решаващо значение. По време на конференцията и живите предавания от операционната на Болница Тракия тези предимства несъмнено ще се видят и вярвам, че ще бъдат високо оценени.

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |