Събития НЕК има капацитет в момента за 2000 мегавата мощности за ВЕИ

НЕК има капацитет в момента за 2000 мегавата мощности за ВЕИ

Вторник, 19 януари 2010 г., 14:44
Размер на буквите

Мрежата на НЕК може да приеме към момента между 1500 и 2000 мегавата мощности за производство на ток от възобновяеми енергийни източници, а заявените инвестиционни намерения са за 12 000 мегавата, което е нереално. Това е една от технически причини за въвеждане на ограничителни мерки за реализирането на подобни проекти. Предстои ревизиране на всички заявени инвестиционни намерения в тази посока.

Мая Христова

Ще бъдат проверени и вече съществуващи мощности, за да се види дали не попадат в защитени зони, съобщи Мая Христова - зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма при посещението си в ТЕЦ Марица изток 2, където даде старт на рехабилитацията на 6-ти блок.
Проектите за изграждане на съоръжения за производство на електрическа енергия от възобновяеми енергийни източници, ще бъдат детайлно проучвани и ограничителните мерки са наложителни.
Инвеститорският интерес към използването на алтернативни източници на енергия е огромен, но реализирането на проектите трябва да е обвързано и с интересите на потребителите. В крайна сметка това са инвеститори, които не могат да печелят за сметка на обществения интерес, коментира Ангел Семерджиев, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране.
До 2020 г. 16% от общото потребление на електрически ток в България трябва да е от възобновяеми енергийни източници. В момента страната ни е постигнала около 6,5%. В националната стратегия предстои да бъдат определени съотношенията между видовете алтернативни източници, на база на потенциала им.


 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |