Събития Първите два експоната в бъдещия Музей на електротранспорта ще бъдат от Стара Загора

Първите два експоната в бъдещия Музей на електротранспорта ще бъдат от Стара Загора

Четвъртък, 03 септември 2015 г., 07:05
Размер на буквите

Музейн експонатиДва тролейбуса – Шкода и ЗИУ от старозагорското депо ще бъдат първите експонати в бъдещия Музей на електротранспорта, който се създава в София. Идеята на столична община, дружество Столичен електротранспорт и Асоциацията на електротранспорта в България е подкрепена от ръководството на Община Стара Загора. В България този вид транспорт има над 100-годишна история. Досега специалистите са избрали два трамвая от електропарка на столицата, които са кръстосвали нейните улици повече от столетие.

Всички возила ще бъдат рециклирани и възстановени до автентичния им вид, обясни Златомир Павлов от Столичен електротранспорт, който пристигна в Стара Загора лично, за да ги избере. Те ще бъдат експонирани в новия музей, който се очаква да бъде на мястото на старото депо, срещу автогарата в столицата. Запазен е автентичния изглед и постройките, които ще бъдат възстановени напълно, уверяват специалистите.

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров е дал съгласието си за закупуването на електрическите возила за нуждите на бъдещия музей. Ветераните са на по 30 години и доскоро обслужваха тролейбусните линии в града. Старият електропарк е заменен от чисто нови 22 тролея, придобити безвъзмездно по европейски проекти. Първите 8 с марката Шкода Соларис пристигнаха миналата година след изпълнен проект по Оперативна програма Околна среда. С новите 14 Соларис, паркът е напълно окомплектован и готов да поеме нуждите на градските тролейбусни линии. Доставката им е по проект Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора, финансиран по ОП Регионално развитие 2007-2013. Последните коли пристигнаха в града на 29 август, т.г. Новите тролейбуси ще бъдат тържествено осветени на 07.09.2015 г. от 11.00 ч. на обръщалото в кв. Железник.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |