Събития Защитници на градски паркове на законодателна среща с председателя на регионалната комисия в парламента

Защитници на градски паркове на законодателна среща с председателя на регионалната комисия в парламента

Вторник, 01 септември 2015 г., 08:34
Размер на буквите

паркЗащитници на зелените площи в градска среда се срещнаха с председателя на ресорната комисия в парламента Найден Зеленогорски, за да обсъдят законодателни промени. В срещата участваха представители на сдружението Варна диша, което брани от посегателства Морската градина във Варна, както и на неформалната група Запазете Бедечка от Стара Загора. Представени бяха и граждански групи, които се занимават с актуалния напоследък казус със застрояването около София ленд в столицата.

Представителят на WWF Любомир Костадинов изтъкна необходимостта от демократизиране на Закона за устройство на територията и по-голяма възможност за обжалване на устройствени планове, разрешения за строеж и т.н.

Славена Панайотова от Варна и Първан Симеонов от Стара Загора пък припомниха сходните казуси с Морската градина и парк Бедечка. Големи части от двете територии са парцелирани за строителство, въпреки че са очевидни зелени площи. Представителите на Варна диша предлагат конкретни промени в ЗУТ. Защитниците на Бедечка искат разширяване на законовата защита за фактическите зелени площи и междублоковите пространства.  

Подобен е и въпросът със строителството в местността Погребите край София ленд в столицата. Тази част от Борисовата градина в София постепенно се застроява. Точно както и при Бедечка в Стара Загора части от парка първоначално бяха отредени за спорт и атракции, а по-късно – за жилищно строителство.

Срещата идва след като представители на граждански групи за запазване на паркове от цялата страна се срещнаха за първи път седмици и започнаха работа по законодателни промени. Казусите с подлежащи на строителство зелени площи в последните години нашумяха на различни места в страната. Това накара организации като За земята, Блу линк, Българската фондация Биоразнообразие и други да потърсят сдружаване на различните граждански групи и обща работа.      

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |