Събития Сезонните работници плащат сами здравните си вноски

Сезонните работници плащат сами здравните си вноски

Петък, 28 август 2015 г., 08:44
Размер на буквите
НАПСезонните работници, които са заети в селското стопанство в Старозагорски регион, след края на кампанията, ако не започнат друга работа или не се регистрират в бюрата по труда, и не получават обезщетения за безработица, трябва да платят сами здравните си вноски, съобщиха от местния офис на Националната агенция за приходите (НАП).
Задължението е за временно наетите работници по прибирането на реколтата и подготовката на селскостопанската продукция за пазара. Задължително условие е и подаването на декларация образец 7 от лицата, които се осигуряват здравно за своя сметка. Срокът за подаването й е до края на месеца, следващ месеца в който лицата са приключили сезонната си работа. Пример: ако договорът на временно наетото лице (берач на череши, лавандула или рози и други) е изтекъл през месец юли, то следва да подаде декларация образец 7 през август в офис на НАП. Лицето трябва да плати и първата вноска за здравно осигуряване за месец юли в размер на 16.80 лв. до 25 август. Съгласно актуалното законодателство, лице което няма платени здравни осигуровки в рамките на 3 месеца, губи пациентските си права.
Гражданите могат да направят справка за здравноосигурителния си статус, както и да проверят периодите, за които им липсват здравноосигурителни вноски чрез електронната услуга на НАП. Справка за здравния статус клиентите на администрацията могат да направят и по телефона на 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна. Услугата е автоматична и изисква само въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона. Ако все пак лицата пропуснат да внесат навреме своите здравни осигуровки, преди да го направят е задължително да проверят актуалния размер на вече начислената лихва. Най- лесно това може да стане с услугата Здравно осигурителен калкулатор“, достъпна на страницата на Агенцията на адрес www.nap.bg.

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |