Събития Авансово плащане на въглищата искат от Мини Марица-изток

Авансово плащане на въглищата искат от Мини Марица-изток

Понеделник, 17 август 2015 г., 15:02
Размер на буквите

Мини марица изтокРаботи се за предоговаряне на условията с двете американски централи ТЕЦ AES Гълъбово и ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3 за авансово плащане на заявените количества въглища, съобщи днес Андон Андонов, изпълнителен директор на „Мини Марица-изток”.  По думите му въгледобивното дружество ще иска 100% авансово плащане на договорените количества. От 1 септември Брикел също ще плаща авансово въглищата доставени от мините. Пари за заплати на миньорите има, категоричен бе Андонов.

Ден преди празника на миньорите той съобщи, че няма проблеми с изплащането на заплати и осигуровки на всички 7300 души работещи в Мини Марица-изток. Месечно разходите затова са в размер на 17 млн. лв. Заплатите са осигурени, тъй като те се плащат чрез вече договорирани разплащания между мините, ТЕЦ „Марица-изток 2, НЕК и Брикел.

В момента в Мини Марица-изток работят 7300 души при щат от 7600. Няма да има съкращения, назначаваме нови хора на мястото на пенсионираните, обясни Андонов.

Дружеството има да взема 344 млн. лв. просрочени задължения, общо 364 млн. лв. са дължимите суми от централите в комплекса Марица-изток. Държавната ТЕЦ Марица-изток 2”дължи за въглища 51 млн. лв., от които 44 млн. лв. са просрочени. ТЕЦ AES Гълъбово също трябва да плати 83 млн. лв., 76 от които просрочени, ТЕЦ КонтурГлобал Марица-изток 3 дължи 190 млн. лв. (185 млн. са просрочени) и Брикел е с дълг от 40 млн. лв.

В същото време Мини Марица-изток имат 78 млн. лв. задължения към доставчици, 36 млн. към банки и 105 млн. лв. заеми от Българския енергиен холдинг (БЕХ). Не са платени и 8.5 млн. лв. ДДС, 1.7 млн. лв. данък печалба и 38 млн. лв. за концесионна такса.

Възможността за теглене на кредит от 50 млн. лв. за погасяване на задължения към държавата и фирмите доставчици обмислят в мините. Водят се преговори преговори с Българска банка за развитие за отпускане на заема. Коментирана е и възможността за пряко договаряне с кредитната институция за по-бързо действие.

 

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |