Събития Докога обществото ще плаща вместо тези, които генерират отпадъци?

Докога обществото ще плаща вместо тези, които генерират отпадъци?

Вторник, 11 август 2015 г., 10:40
Размер на буквите

BCCI bilding web001Бизнесът отново констатира недостатъчна активност на държавните институции по привеждане на таксата за събиране на отпадъци в съответствие с принципа замърсителят да плаща. След многократно отлагане на  нормативното решение за това от 16 юни 2014 г. досега, и през тази година се забелязва пасивност на държавните и особено общинските власти за привеждането му в действие. Съществува реална опасност такса отпадъци  да продължи да бъде допълнителен данък върху стойността на недвижимите имоти, а не плащане за действително направения боклук.

Несправедливото разпределение на тази тежест не е единствената вредна последица за икономиката. Еднакво вреди и липсата на стимул за тези, които генерират боклук да търсят начини да намалят неговото количество. Безспорни са ползите за всички в държавите въвели тези принципи в действие. Ако има среди, незаинтересовани това да се случи в България, това не е причина обществото да толерира поредното отлагане на решаването на въпроса.

Затова БТПП настоя в Консултативния съвет за индустриална стабилност към министерството на икономиката да изпрати писмо до министерството на финансите с искане за ускоряване действията на компетентните органи, събрани в Работна група за разработване на методика за изготвяне на план-сметка за необходимите разходи за дейностите и за видовете основи, които служат за определяне на размера на таксата за битови отпадъци и съответно за предложения за изменение на Закона за местните данъци и такси. Такава работна група е създадена и работи 16 юни 2014 г., но все още без резултат. От министерството на икономиката ни информираха със съобщение от 10 август 2015 г., че е изпратено такова писмо, без да ни предоставят копие от съдържанието. Всички работодателски организации нееднократно са напомняли за това неизпълнено задължение  (копие от последното напомнящо писмо – ТУК: http://www.bcci.bg/news/9572 ).

БТПП иска да напомни, че няма да подкрепи никакво по нататъшно отлагане на решаването на въпроса и влизане в действие на законовата разпоредба за приемане на методика и план-сметка по отношение на такса смет. Припомняме, че само по отношение на битовите отпадъци Законът за местните данъци и такси е променян 4 пъти от 1998 г. досега и че крайният срок за изготвяне на методиката за определяне на размера на таксата е изтекъл на 30 март 2015 година.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |