Събития Вече издават ПИК във всеки офис на Националната агенция за приходите

Вече издават ПИК във всеки офис на Националната агенция за приходите

Понеделник, 10 август 2015 г., 12:20
Размер на буквите
НАППерсоналният идентификационен код (ПИК), издаван на клиентите на Национална агенция за приходите (НАП), вече може да бъде получен от всеки от офисите в страната, съобщиха от Старозагорската структура на Приходната агенция. Досега кодът се получаваше задължително от офиса по постоянен адрес на гражданите и по регистрация на фирмите. Над 5000 са персоналните кодове, издадени на фирми и физически лица от началото на годината в област Стара Загора.

 

 

През изминалата данъчна кампания, в страната, всяка трета декларация за доходите е била подадена по интернет с персонален код, а над 2 милиона са справките за задължения и плащания, направени на сайта на НАП от началото на 2015 г.

Най-новите електронни услуги на приходната агенция, достъпни с ПИК за физическите лица, са възможността за:подаване на декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице, както и уведомления за сключване, изменения или прекратяване на трудови договори; автоматизирано плащане на дължимите суми към държавата директно от справката за задълженията; подаване на осигурителна декларация образец 7 (задължително изисквана от безработни и неосигурени за здраве на друго основание и при възстановяване на здравноосигурителни права); подаване на декларация образец 5 (подавана от самоосигуряващи се лица, когато се осигуряват само във фонд „Пенсии” на държавното обществено осигуряване).

От предоставяните електронни услуги на НАП, притежателите на ПИК и електронен подпис могат да получат информация и за имената на лицето изпратило към НАП данните за всички подадени документи по интернет.

Услугата Справка за достъп до електронните услуги на НАП, обобщена позволява на притежателите на ПИК и електронен подпис, с пълен достъп до е-услугите на НАП, да проверят кой има право да подава данни към Агенцията и да прави справки от тяхно име, както и нивото на достъп на упълномощените лица. По този начин задълженото лице може да осъществява ефективно контрол и да предотврати злоупотреби с подаването на данни от негово име към НАП.

Издаването на ПИК е безплатно, отнема няколко минути, а с него физическите лица могат да подават данъчни и осигурителни декларации, да следят данъчната си сметка за задължения и плащания, да проверяват осигурителния си доход и да ползват редица други електронни услуги.

Допълнителна информация за услугите с ПИК може да бъде получена от сайта на НАП www.nap.bg или на информационния телефон 070018700, на цената на градски разговор.

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |