Събития Глобяват професионалните шофьори ако нямат европейска карта за квалификация

Глобяват професионалните шофьори ако нямат европейска карта за квалификация

Неделя, 17 януари 2010 г., 19:05
Размер на буквите

От 1 януари 2010 г. всички водачи на товарни автомобили, автобуси и други превозни средства, изискващи шофьорска книжка категория С, Д и С+Е, Д+Е, трябва да притежават карта за квалификация на водача. Изискването за документа се въведе с Наредба 41 на Министерския съвет в изпьлнение на европейската директива 2003/59/ЕО още в края на миналата година.

Въпреки това, малцина са водачите в България, които са преминали курс на обучение за получаването на такава карта за квалификация, казва собственикът на автошкола Паунов Диян Паунов. На практика голяма част от професионалните водачи, които попадат в обсега на наредбата, в момента шофират в нарушение, защото такава карта трябва да притежава всеки шофьор на камион, T1R или автобус от градския или междуградския транспорт и други, пише вестник Национална бизнес поща.

Проблемът вече е голям за водачите, които пътуват зад граница. Налице са първите случаи на глобени шофьори, заради непредставяне на въпросния документ по пътищата на Европа, посочва Диян Паунов. Става дума за много солени глоби, заради които някои от фирмите с международен транспорт са спрели пътуванията на колите си, докато водачите им не се сдобият с карта за квалификация.
В рамките на България опасността тези водачи да бъдат глобени е значително смекчена, заради въведен препоръчителен график за изваждане на въпросната карта, съобразно годината, в която водачът е получил шофьорската си книжка. Така например, водачите, получили книжка до 1970 г., е трябвало да преминат квалификационен курс и да получат такава карта до 31 декември 2009 г. Получилите книжки между 1971 и 1980 г. трябва да изкарат курса до края на 2010 г., съответно между 1981 и 1991 -до 2011 г., от 1991 до 2000 г. - до 2012 г., и от 2001 до 2008 г. - до 2013 година. В страните от Европа обаче, проверяващите не се интересуват от нашенските графици. По информация от пътували шофьори в момента най-мно-го глобяват на територията на Сърбия и Унгария.

Две са лицензираните автошколи в Стара Загора, които имат право да извършват квалификационни курсове за подготовка на професионални водачи и издаване на европейска карта за квалификация - Паунов и Данаил Димитров. Младите водачи,получили шофьорска книжка след 2008 година, трябва да преминат основен курс на обучение, наречен Начална квалификация, с продължителност не по-малко от 280 учебни часа, от които минимум 20 часа управление на автомобила. По-старите шофьори преминават курс за периодично обучение, който включва не по-малко от 35 учебни часа, от които поне 5 по шофиране, подчертава Диян Паунов. Съдържанието на обучението е насочено за актуализиране на знанията, като акцентите падат върху пътната безопасност, рационализиране на разходите за гориво и опазване на околната среда.

Ключови думи:
 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |