Събития КНСБ не приема 5% -та такса за енергопроизводителите

КНСБ не приема 5% -та такса за енергопроизводителите

Петък, 24 юли 2015 г., 12:38
Размер на буквите

plamen dimitrovИдеята за създаване на фонд за сигурност на енергийната система не се реализира, както беше предложена от КНСБ. Обратно, това, което виждаме в момента е една не само неправилна, но и вредна формула, заяви в Раднево президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му в тяхното предложение няма никаква такса за никого и за нищо.

 

Целта е да се стабилизира Националната електрическа компания (НЕК) и на 1 януари догодина да бъде един нормален играч на либерализирания пазар.

Не сме искали никаква 5% такса, върху никакви енергопроизводители. Реакцията на топлофикационите дружества показва, че това не може да бъде понесено лесно от тези, които продават на свободния пазар. Продължаваме да търсим подкрепа, независимо от приетия от депутатите закон, защото това ще убие частните централи, каза още Димитров. Той е убеден, че това решение ще бъде преразгледано рано или късно. Няма друга алтернатива. Без значителна държавна намеса, енергетиката няма как да бъде изправена на крака от само себе си, категоричен бе синдикалистът.

Няма как държавните предприятия за няколко месеца да изпълняват едновременно нечия прищявка за оптимизация на административните разходи и в същото време да плащат такса върху приходите си. И то при положение, че имат да вземат стотици милиони левове. Това е абсурдна ситуация, коментира Пламен Димитров.

Той очерта и сложната ситуация в Мини Марица-изток. Ако до края на август Мини Марица-изток не получат пари от американските централи, през зимата трябва да затварят, обясни Димитров. Според него има възможност за механизъм, по който Националната електрическа компания (НЕК) да преведе на двете американски централи в комплекса Марица-изток дължимите около 800 млн.лв. или част от тях, и те да се разплятат с Мини Марица-изток. В момента мините имат просрочени задължения от 85 млн.лв., а дължими вземания от 350 млн. лв.

Президентът на КНСБ съобщи още, че едва днес разбрал, че Мини Марица-изток не е включено в списъка на потребителите на над 30 гигаватчаса електроенергия годишно, които ще ползуват преференции за таксата задължение към обществото. Той е поел ангажимент да разговаря с енергийния министър Теменужка Петкова, за да бъде поправена тази несправедливост, тъй като мините харчат много повече ток.

До края на август и Европейската комисия трябвало да отговори окончателно на въпроса има ли неправомерна държавна помощ в договорите с двете американски централи.

Нека политиците да забравят, че има избори, да се съберат експерти и да направят 10-годишна програма за развитие на енергетиката, призова Пламен Димитров.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |