Събития Спектакли в Стара Загора - до края на сезона

Спектакли в Стара Загора - до края на сезона

Понеделник, 20 юли 2015 г., 15:27
Размер на буквите

fantomiteMFНа 28 юли /вторник/от 21,00 ч. На Античен форум Августа Траяна ще имате удоволствието в прекрасната лятна нощ на Стара Загора да се насладите на концерта-спектакъл ФАНТОМИТЕ НА МЮЗИКЪЛА със специалното участие на МИХАЕЛА ФИЛЕВА. Всичко започва в една нощ. Без пищни декори и костюми. Оркестър, артисти и най-хубавите моменти от световноизвестни мюзикъли.

Комбинацията от романтични любовни истории и прекрасна музика е зашеметяваща! Ще прозвучат фрагменти от Уестсайдска история, Кабаре, Коса, Малка нощна музика, Кандид, Котките, Фантомът на операта, Вълшебникът от Оз, Алис, Законът на джунглата . Солисти Весела Морова, Велин Михайлов, Деси Стефанова, Яница Нешева, Милен Шопов, Милко Михайлов и др. Новите имена, чиято изява очакваме с нетърпение са Борис Тасков и Нели Нечева. Диригент Любомир Денев. Режисьор Георги Динев, хореография Ромина Славова, костюмография Златна Михайлова.

Много е вероятно тази вечер да успеете да се завърнете обратно към онова светло , чисто и вълшебно място, което безвъзвратно сме изгубили в момента, в който сме прекрачили в света на възрастните. Нима не копнеем всеки ден да се завърнем обратно там – „ някъде отвъд дъгата”? Тези истории са вечни, колкото света и близки до всеки от нас. Няма значение на колко сте години , защото повечето от песните са за това – да бъдем просто щастливи! Те са за нас – за нашия стремеж към щастие и спокойствие!

Режисьор на този различен концерт-спектакъл е Георги Динев - да не забравяме мечтите си и да вярваме в тях – е неговото послание. На сцената се представят гост-солисти и солисти на Държавна опера-Стара Загора. Към творческия екип с идеи и емоция се присъединяват Ромина Славова - хореограф и Златна Михайлова-костюмограф. Сценографията е на Борис Стойнов .

За да бъде още по-различно и интересно на диригентския пулт е Маестро Любомир Денев – композитор и диригент, джаз пианист, който по неповторим начин събира всички стъкълца от магическия калейдоскоп, за да даде отговора на почти Шекспировия въпрос -  когато любовта е силна – няма правилно и неправилно, защото Любовта е Живот! Една вечер изпълнена с музика, вълнения, суинг, джаз, рок и ....вашите аплодисменти!

Травиата на 29 юли на сцената на ДО-Стара Загора

На 29 юли /сряда/ от 19,00 ч. На сцената на Държавна опера-Стара Загора ще видите отново операта на оперите ТРАВИАТА опера от Джузепе Верди под диригентстнвото на Амир Шифт и с прекрасните солисти Деси Стефанова, Борис Тасков, Иван Кабамитов, Нели Нечева, Ивайло Йовчев, Александър Марулев, Евгений Арабаджиев, Силвия Георгиева, Милен Денев, Евген Сурмиевич, Богомил Русенов и др. Режисьор е Франк-Бернд Готшалк, художник Борис Стойнов, хореографията е на Андреас Песлер. С Оркестър, хор и балет на Държавна опера-Стара Загора.

Верди се запознава с нашумелия роман на Александър Дюма –син Дамата с камелиите още през 1848 г., когато е отпечатан. Веднага у него се появява мисълта да напише опера върху този сюжет. А когато през 1852 г. композиторът вижда в Париж преработения в драма роман "Дамата с камелиите", той възлага на редовния си литературен сътрудник Франческо Мария Пиаве да напише либретото. Естествено съдържанието на драмата е предадено в съкратен вид, променени са имената, дори и заглавието – Травиата/ Заблудената, Безпътната/.

Премиерата на операта се е състояла на 6 март 1853 г. във Венеция и е образец в историята на колосалните провали.Но като един мъдър човек Верди дори не търси причините за този провал. Той просто оставя на времето да се произнесе. И времето отсъжда! Скоро операта Травиата става най-популярната опера на Верди. Камелиите се превръщат в най-модните цветя на епохата и остават такива чак до края на 19 век. Един букет от тях струвал 250 франка – внушителна за времето си сума. Постепенно славата на камелиите намаляла, но не и на операта. Травиата се играе във всички театри по света и до днес, почти 160 години след създаването й.Прав е бил Дюма, който след като слуша Травиата казва: След петдесет години никой не би си спомнил за моята Дама с камелиите, но Верди я обезсмърти.

Травиата е била една от първите опери, изнесени от Оперната дружба в България. Премиерата се е състояла през 1910 година под диригентството на Тодор Хаджиев. Режисьор е бил К.И. Михайлов- Стоян. Първото представление на операта Травиата в Стара Загора е било на 30 юни 1928 година с диригент Александър Георгиев, режисьор Димитър Христов, художник Г. Карл. Следват премиери през 1944 г. и 1946 и 1953 с диригент Ромео Райчев, през 1974 г. с диригент Веселин Ненов и режисьор Георги Петров, на 1 октомври 1987 г. е премиерата на Травиата с диригент Божидар Бонев и режисьор Болеслав Янковски, на 2 април 1992 г. диригент-постановчик е Димитър Димитров, а режисьор – Евгения Раева, през 2000-та г.- с режисьор Нина Найденова и диригент Божидар Бонев.

На 29 юли божествената музика на Вердиевата Травиата ще изпълни залата на Държавна опера-Стара Загора. Тази истинска история за Любовта отново ще докосне сърцата ни , защото трябва да чувстваме и обичаме!

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |