Събития До края на октомври Стара Загора обновява напълно тролейбусния и автобусен транспорт

До края на октомври Стара Загора обновява напълно тролейбусния и автобусен транспорт

Вторник, 14 юли 2015 г., 12:41
Размер на буквите

IMG 3655До края на октомври Стара Загора ще бъде един от малкото градове в България с напълно обновен тролейбусен и автобусен транспорт. Това стана ясно днес по време на подписването на договора за производството на 5 нови съчленени автобуса за градския транспорт на областния град. Автобусите са от висок екологичен клас и отговарят на най-високите съвременни стандарти в обслужването на обществения транспорт.

 

Те ще бъдат произведени в Република Чехия от фирмата Сор Либхави ООД. Договорът за доставката беше подписан днес от управителя на общинската фирма Тролейбусни и автобусни превози ЕООД инж. Димитър Авджиев и инж. Йиндржих Худи, пълномощник на управителя на чешката фирма Витезслав Тимр.

Тази позиция от процедурата на обществена поръчка не е обжалвана, за разлика от втората позиция за доставка на 55 нови дизелови автобуса, която все още е във Върховния административен съд, заради обжалване, поясни зам.-кметът по транспорта Йордан Николов. Той добави, че по настояване на кмета Живко Тодоров, доставката е финансирана чрез отпуснатите от правителството допълнително 30 млн.лв. от спестения ресурс по изпълнението на ОП Регионално развитие 2007-2013, като допълнителен компонент в обхвата на проект Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора.

Срокът за изпълнение на дейностите по договора е 117 календарни дни, според офертата на избраната фирма. Общата цена за изпълнение на договора е 3 373 806,75 лева, без ДДС. Освен одставката, договорът предвижда тестване, гаранционно обслужване и поддръжка на автобусите, провеждане на обучение на автобусните шофьори и сервизните специалисти за правилното обслужване, експлоатация и ремонт, както и всички останали дейности. Гаранционният срок за всеки автобус е 36 месеца и 350 000 км. пробег.

Вярвам и съм убеден, че нашите автобуси ще свършат добра работа в Стара Загора. Фирмата произвежда повече от 20 г. превозни средства за градския транспорт. Първата ни доставка за България е за Стара Загора, каза Витезслав Тимр след подписването.

Убеден съм, че до края на октомври 2015 г. Стара Загора ще има напълно обновен тролейбусен и автобусен транспорт, съобщи инж. Авджиев. По думите му, 14-те нови тролейбуса, които градът ще придобие в рамките на изпълнението на проекта за интегриран градски транспорт, започват да пристигат в града в началото на август от Соларис, Полша. С предишните 8, с които градът се сдоби по друг проект, тролейбусният парк ще бъде напълно обновен.

Новите автобуси ще бъдат в любимите на старозагорци цветове - бяло и зелено.

Общинското ръководство обсъжда идея за закупуване на електробуси, с които да се обслужват евентуално кв. Зора и с.Старозагорски минерални бани, сподели в аванс зам.-кметът Йордан Николов. В Европа интересът към евтиния и екологичен електротранспорт е голям, защото средният разход е 0,7 квтч/км.

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |