Събития Концерта-Звезди на Старозагорската опера е посветен на Маестро Божидар Бонев

Концерта-Звезди на Старозагорската опера е посветен на Маестро Божидар Бонев

Понеделник, 15 юни 2015 г., 12:30
Размер на буквите

opera sz12Съботното матине Звезди на Старозагорската опера е посветено на Маестро Божидар Бонев диригент в Държавна опера Стара Загора и неин директор. Невероятно енергичен и прекрасен човек, отдаден на музиката и изкуството във всичките му проявления. Маестро Бонев напусна своя земен път на 26.12.2009 г. на 60 годишна възраст. За да е винаги с нас - винаги в сърцата ни. ....Водещ на това матине ще е д-р Емилия Жунич, гл.ас. в Институт за изследване на изкуствата-БАН.

В програмата на матинето, подбрана от диригента Красимир Къшев ще чуете откъси от оперите Севилският бръснар, Травиата и Тоска в изпълнение на Иван Кабамитов, Александър Марулев, Яница Нешева, Ивайло Йовчев /съпровод на пиано: Мануела Манолова и Светла Денева /.

Божидар Бонев е роден на 21.11.1949 г в гр. Стара Загора. През 1968год. завършва Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София със специалност - цигулка, а през 1974 завършва Държавната музикална академия Панчо Владигеров - София със специалност - Оркестрово дирижиране в класа на Маестро проф.Влади Симеонов. Междувременно завършва и диригентските курсове в Академия Киджана Сиена, Италия под ръководството на Маестро Франко Ферара. От 1974г. до 2007г. е диригент в Държавна опера Стара Загора. В периода1988-1995 заема длъжността - главен диригент и главен художествен ръководител(1991-1994). В професионалната му кариера фигурират над 70 оперни, оперетни и балетни заглавия от класическия италиански, френски, немски и български репертоар с повече от 1500 представления. През 2002-2003 е и преподавател във вокалния факултет на НМА Панчо Владигеров гр.София-Вокални ансамбли и работа с диригент. Носител е на награда за диригентско майсторство за постановката на операта Норма на Национален преглед на българските оперни театри. От 2007 год. е преподавател по специалността - Вокални ансамбли и работа с диригент и музикална теория в НУМСИ Христина Морфова.

Всички билети за съботното матине са с цена от 6 лв.

 

 

 

 

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |