Събития Участници в Международната музикална академия ще представят опери на Джакомо Пучини на сцената на Държавна опера-Стара Загора

Участници в Международната музикална академия ще представят опери на Джакомо Пучини на сцената на Държавна опера-Стара Загора

Сряда, 10 юни 2015 г., 12:39
Размер на буквите
Opera 2015 St Zagora Poster WEBНа 12 юни от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора участници в Международната музикална академия ще представят едноактните опери на Джакомо Пучини Джани Скики и Сестра Анджелика. Солисти са оперни певци от САЩ и България. Диригент на спектаклите е Диан Чобанов, режисьор – Самюел Мънго, сценограф – Борис Стойнов.

Повече на Международната музикална академия:

Уникалният проект събира музикални творци от САЩ и България и се осъществява от продуцентска компания Варна Интернешънъл. Академията започна на 26 май. Тя е 16-та поред и е резултат от дългогодишния опит на продуцентска компания Варна Интернешънъл в организирането на мащабни музикални проекти в САЩ, Израел, България и много държави от Европа. Музикални събития в програмата на академията има в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Добрич и Солун /последното е на 13 юни в Пловдив/. Програмата на Лятната музикална академия включва диригентска и оперна академия, на финала на които ще бъдат представени забележителни творби от световната музикална съкровищница, клавирен курс и концерти.

Партньори през тази година са Варненският свободен университет Черноризец Храбър, Симфоничният оркестър на Пазарджик, община Добрич, представителният смесен хор Морски звуци - Варна, хоровият състав на Лятната музикална академия, Старозагорската опера и Българското национално радио.

Оперната академия е с водещи лектори Диан Чобанов, Самюел Мънго, Джейкъб Уил и Дженифър Люкен и се провежда във Варненския свободен университет Черноризец Храбър от 26 май до 6 юни и в Стара Загора – в Държавната опера, от 7 до 13 юни. Български и американски музикални творци подготвят спектаклите на оперите Джани Скики и Сестра Анджелика от Джакомо Пучини. Представленията са от 19 ч. на 12 юни в Операта на Стара Загора и на 13 юни в дома на културата Борис Христов в Пловдив.

Повече за оперите Джани Скики и Сестра Анджелика:

На 14 декември 1918 г. в Метрополитен опера се играят за първи път трите едноактни опери на Пучини - Мантията, Сестра Анджелика и Джани Скики. За големия успех маестрото научава от вестниците. Войната възпрепятства както планираната премиера в Рим, така и пътуването на Пучини до Ню Йорк. Божествена комедия на Данте е породила идеята за триптиха - едноактни оперни заглавия, контрастни по тематика и настроение, които да се изпълняват в една оперна вечер по настояване на композитора.

Сестра Анджелика е единствената опера, която се изпълнява изцяло от женски състав - хор и солисти. Либретото е на Джовачино Форцано. Операта е близка по стилистика до църковните мистерии. Пучини добре познава живота в манастира защото често посещава там сестра си Иджиния. Драматичният сюжет разказва за майката на извънбрачно дете, която заради това падение е изпратена в манастир. Дълги години тя няма вест за своя син, а когато научава за смъртта му, поглъща отрова и умира. В предсмъртния си час се моли на Богородица да направи чудо, за да види сина си. Молитвите й са чути и момчето слиза при нея от небето на светъл облак.

Джани Скики от едноименна опера надхитря алчните наследници на богаташа Донати, оставил цялото си имущество на манастира. Скики ги съветва да скрият за смъртта му, за да заеме той мястото на Донати в леглото и да издиктува на нотариуса ново завещание. Така и става - с "малко" отклонение от уговорката - според новото завещание наследник на най-апетитната част от имотите е Джани Скики. Измамените се принудени да мълчат, за да не бъдат обвинени в подправяне на завещанието, а хитрецът благославя брака на дъщеря си Лаурета и нейния любим Ринучи, племенник на Донати. Либретото на Джани Скики отново е на Джовачино Форцано. Джани Скики е черна комедия, единствената опера на Пучини от този тип, блестящ пример на съвременна опера-буфа, опираща се на традициите на Фалстаф на Верди.

 

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |