Събития Регионалните академични центрове на Сливен и Стара Загора организираха съвместна конференция

Регионалните академични центрове на Сливен и Стара Загора организираха съвместна конференция

Вторник, 09 юни 2015 г., 09:18
Размер на буквите
konf1Регионалните академични центрове на Сливен и Стара Загора организираха съвместна конференция на тема КУЛТУРА, МУЗЕИ И РЕГИОНАЛНО РАЗВИТИЕ НА СЛИВЕНСКИ, СТАРОЗАГОРСКИ И ЯМБОЛСКИ РЕГИОНИ. Конференцията се проведе в зала Май на община Сливен с подкрепата и с участието на кмета общината Кольо Милев. На конференцията присъства и взе участие Веска Вълчева, зам.-областен управител на Сливен.
Чл. кор. проф. Димитър Димитров, координатор на Националната Академична Мрежа, откри форума и гo представи като първа обединена проява на два академични центъра, което трябва да бъде пример за общи прояви и обединяване на ресурси за съвместни проекти между различни региони на страната.

На конференцията бяха представени музеи и други културни институции от трите области и възможността за обединяване на техния потенциал и представянето му в общ културен продукт. Затова ще помогне и разработване на общ проект, с подкрепата на институти на БАН, за който вече има предварителна готовност.

Николай Сираков, директор на РИМ - Сливен представи културно-историческото наследство и предпоставките за развитието на туризма в Сливенско, а Христо Христов, директор на Етнографско-археологическия музей Елхово представи уникални артефакти от колекцията на музея.

Старозагорските културни институции и техния потенциал бяха представени от проф. Марин Добрев, директор на Художествена галерия Стара Загора и доц. д-р Евгения Иванова, зав. отдел Етнография в РИМ - Стара Загора. Доц. д-р Алексей Стоев, ръководител на филиала на ИКИТ – БАН в Стара Загора, представи темата Безписменото културно наследство: скално изсечени паметници по българските земи и тяхната социализация, с акцент на мегалита в Бузовград. Олег Стоилов представи Фестивалът на виното и културното наследство Августиада като добър пример за интегриран продукт, базиран на културно-историческото наследство на Стара Загора.

Докладът Музеите и наследството в 21 в. Югоизточна България, потенциал, реалност и възможности на проф. дн Диана Гергова от Национален археологически институт и музей, БАН, очерта платформата на бъдещото сътрудничество. Доц д-р Валя Райчева Институт за етнология и фолкристика с етнографски музей, БАН представи добри практики от Латвия и Словения под надслов Музеят – между образованието, развлечението и социалната активност.

Доц. д-р Санка Гатева от Институт по електроника, БАН, отбеляза 2015 г. като годината на светлината с темите Светлината в изкуството и културата и Великите български открития и светлината, а акад. Евгени Головински от БАН представи нобеловите лауреати в химико-фармацефтичната промишленост и български принос в тази област.

Както винаги атрактивно, проф. Гарабед Минасян представи темата Българската икономика в криза: Колко още?, която предизвика оживена дискусия.

Модератор на събитието беше проф. Перър Петров, координатор на Регионален академичен център на Сливен.

 

konf

konf2

konf5

konf51

 

Ако тази информация ви е харесала и е полезна за вас, моля, споделите я с приятели и познати в интернет...


Търсенето се извършва в този и в още няколко сайта. Резултатите са от базата данни на Google.bg
 
 

Актуални новини

Проекти на ТПП - Стара Загора

Enterprise Europe Network

Европейско сътрудничество за европейски просперитет - обмен на добри практики за развитие на ВЕИ

CHANGE - интелигентно използване на енергията

ECREIN - екоиновации и инвестиции в екологични дейности

Law2B - обучение на мениджъри за участие в бизнес преговори

Фестивал на виното и културното наследство Августиада

ERASMUS за млади предприемачи

 
© 2000 - 2019 | Търговско-промишлена палата - Стара Загора | Собственост, права и условия за ползване |